Tillsatser kan vara dolda allergen

Om du är allergisk mot ärtor och bönor räcker det inte att leta efter just de orden i innehållsdeklarationen. Vissa tillsatser liknar dessa råvaror så mycket att du kan få en reaktion av dem.

Om du är allergisk mot ärt- och baljväxter kan det hända att du reagerar på olika tillsatser i mat. Produkter från ärt- och baljväxtfamiljen används nämligen som emulgerings-, stabiliserings- och förtjockningsmedel i många livsmedel.
Vissa personer med allergi mot sojabönor, jordnötter, lupin, ärtor och bönor kan reagera på dessa förtjockningsmedel på grund av likheter mellan proteiner i samma växtfamilj.

Tillsatser från ärt- och baljväxtfamiljen
E 322 Lecitin Används som antioxidationsmedel och emulgeringsmedel. Utvinns främst ur sojabönor.
E 410 Fruktkärnmjöl Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Framställs ur Johannesbrödsträdets (Ceratonia siliqua) frön.
E 412 Guarkärnmjöl Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Framställs ur guarväxtens (Cyamopsis tetragonolobus) frön.
E 417 Tarakärnmjöl Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Framställs ur växten Caesalpinea spinosa.
E 413 Dragant Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Utvinns ur astragalusväxter.
E 414 Gummi arabicum Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Utgörs av torkad mjölksaft från trädet Acacia senegal.
E 426 Sojabönshemicellulosa Stabiliseringsmedel. Framställs från sojabönor.
E 427 Cassiagummi Används som gelérings- och förtjockningsmedel. Framställs av frön från Cassia tora och Cassia obtusifolia, som hör till familjen ärt/baljbäxter.

Källa: Livsmedelsverket

Text Livsmedelsverket Foto Colourbox