Tillsatser kan vara dolda allergen
Om du är allergisk mot ärtor och bönor räcker det inte att leta efter just de orden i innehållsdeklarationen. Vissa tillsatser liknar dessa råvaror så mycket att du kan få en reaktion av dem.
Vissa personer med allergi mot sojabönor, jordnötter, lupin, ärtor och bönor kan reagera på dessa förtjockningsmedel på grund av likheter mellan proteiner i samma växtfamilj.
Tillsatser från ärt- och baljväxtfamiljen
E 322 Lecitin Används som antioxidationsmedel och emulgeringsmedel. Utvinns främst ur sojabönor.
E 410 Fruktkärnmjöl Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Framställs ur Johannesbrödsträdets (Ceratonia siliqua) frön.
E 412 Guarkärnmjöl Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Framställs ur guarväxtens (Cyamopsis tetragonolobus) frön.
E 417 Tarakärnmjöl Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Framställs ur växten Caesalpinea spinosa.
E 413 Dragant Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Utvinns ur astragalusväxter.
E 414 Gummi arabicum Stabiliserings- och förtjockningsmedel. Utgörs av torkad mjölksaft från trädet Acacia senegal.
E 426 Sojabönshemicellulosa Stabiliseringsmedel. Framställs från sojabönor.
E 427 Cassiagummi Används som gelérings- och förtjockningsmedel. Framställs av frön från Cassia tora och Cassia obtusifolia, som hör till familjen ärt/baljbäxter.
Källa: Livsmedelsverket