Tack för ett händelserikt år

Så otroligt fort denna höst har gått – och snart står julen för dörren. Jag bodde i min ungdom i Österrike i flera år och något som jag då verkligen saknade var detta med tydliga årstider. Jag njuter av höstens alla vackra färger, och det var den årstid som mina barn mådde som bäst i sin pollenallergi. Luften känns så härlig och sedan när snön kommit är det så krispigt friskt när man går ut. Hösten har som sagt gått väldigt fort och det har varit mycket påverkansarbete både här i Sverige och i Europa.

Det går bra nu. Det känns som om Astma- och Allergiförbundet är lite överallt just nu. Efter sommarens genomslag för vår kartläggning om den bristfälliga och ojämlika allergivården, rullar vårt arbete för en bättre astma- och allergivård på i oförtruten takt.

Efter riksdagens tillkännagivande om en bättre allergivård, kom också regeringsuppdraget till Livsmedelsverket och Socialstyrelsen. Nu är det upp till dem att leverera en förstudie som blir något annat än en hyllvärmare. Vi vill se konkreta åtgärder för att även de tre miljoner svenskar som lever med allergi ska kunna få den vård de har rätt till.

Sverige brukar ligga i framkant, men här ligger vi efter. På mina möten i Bryssel framhålls andra nationer som förebilder när det gäller allergivården. Det gäller inte minst Finland, som med beslutsamhet och uthållighet bestämt sig för att både minska förekomsten av allergier och förbättra allergivården. De har lyckats. Nu är det vår tur.

Parallellt med den svenska allergivården, jobbar vi nu också för att förbättra den luftkvalitet som bidrar till för tidig död, ökad astma och försämrad lungfunktion. Astma- och Allergiförbundet ligger självklart på för att säkerställa att EU:s nya luftdirektiv blir värt namnet.

För att kunna fortsätta vara lika vassa och framgångsrika behöver vi bli bättre på att samla in pengar. Därför satsar vi nu lite extra på det och har anställt en insamlingsansvarig på kansliet. Vi rivstartar med en julkampanj som släpps i dagarna: Från julmys till blåljus på bara några sekunder. Håll ögonen öppna och hjälp gärna till att dela vårt material så att vi blir ännu fler som stöder allergiforskningen.

Nu stundar som sagt snart julen och för mig som älskar att baka och laga mat är denna tid på året så mysig, att få rå om släkt och vänner. I min familj har vi som tradition att vi bakar pepparkakor tillsammans och än i dag, även om barnen inte bor hemma, så bakas det hos oss. Mina döttrar använder samma förkläden som när de var små och nu är de mer som haklappar, men de åker på varje jul.

Vilket fantastiskt år vi haft när det gäller påverkansarbete, så stort tack till alla som varit med och bidragit. Ni är guld värda. Nu vill jag önska er alla en riktigt god jul och gott nytt år.

Text Mikaela Odemyr, förbundsordförande Foto Elin Sävelind/Timeline Photo