Svensk forskare lanserar potatismjölk

Även om antalet vegetabiliska mjölkprodukter ökat markant på senare år, tyckte livsmedelsprofessorn Eva Tornberg att det saknades något. Mjölkliknande produkter gjorda på vegetabiliska alternativ är svåra att göra tillräckligt krämiga, och de har ofta en bismak.

Eva Tornberg är livsmedelskemist och har länge arbetat med att bland annat göra olika emulsioner. Hon upptäckte ett sätt att skapa en emulsion genom att värma stärkelsen och proteinet i potatis och blanda resultatet med omega 3-rik rapsolja. Resultatet är nu patenterat under företagsnamnet Veg of Lund, och förhoppningen är att den första produkten som baseras på potatismjölken ska finnas i affärer redan under 2018.

– Jag tycker att havre och soja har en bismak. Det som är bra med potatis är att den inte smakar något, utan har en mer neutral smak, säger Eva Tornberg.

Bäriga smoothies

Enligt Eva Tornberg skulle produkten kunna tillverkas och säljas som alternativ till mjölk, yoghurt, glass och grädde, men den första produkten som lanseras blir en smoothiedryck, Foodien, som är en mellanmålsdryck i tre smaker; hallon, blåbär och havtorn. Drycken passar de flesta allergiker, då den bland annat varken innehåller soja, mjölk, gluten, havre, ägg eller nötter.

– Tanken är att produkten ska vara allergenfri, så vi följer livsmedelsverkets rekommendationer, och har inte med några av de fjorton livsmedel som finns på deras lista över allergener. Våra produkter ska vara ekologiska, allergenfria, svenskt närodlade och vego, säger Eva Tornberg.

Fler produkter kommer

Smoothien innehåller inget tillsatt socker och kommer att finnas i två varianter, varav en ekologisk, och en som tillverkas på svenska råvaror. En smoothie på 250 ml motsvarar också halva dagsbehovet av omega-3.

– Att det finns två varianter av smoothien beror på att den som är ekologisk inte går att göra på enbart svenska råvaror, eftersom vi är ett så litet land, säger Eva Tornberg.

I framtiden planerar Veg of Lund att ta fram fler allergivänliga produkter, och Eva Tornberg nämner till exempel mjölk att ha i kaffe eller soppor som exempel på sådant som finns i planerna.

Livsmedelsverkets lista över allergener.

Text Susannah Elers Foto Kristina Lindgärde

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php