Svårt med öl för glutenintoleranta

Många tycker om att njuta av en kall öl en varm sommardag eller till helgmiddagen. Är man glutenintolerant bör man dock se upp med vilka sorter man väljer. De flesta öl innehåller mer gluten än vad som rekommenderas.

De viktigaste ingredienserna i öl är vatten, malt, humle och jäst. Malten kommer oftast från korn, men sädesslag som vete och råg används också. Öl innehåller därmed en viss mängd gluten. Det ställer till problem för den som är glutenintolerant och som i största möjliga mån ska undvika sådant som innehåller råg, korn, vete eller dinkel. Hur mycket gluten ett öl innehåller beror på vilken sort det är och vilka ingredienser som används.

Mer gluten i veteöl

Det finns dock öl som kallas för glutenfria. För att något ska få kallas glutenfritt måste gluteninnehållet vara mindre än tjugo milligram gluten per kilo eller, i det här fallet, liter öl. Det finns också öl som är tillverkade av exempelvis durraextrakt och som därmed är helt fria från gluten. Detta gäller också öl som enbart görs på ris eller majs. Hos de bästsäljande ölen av typen ljus lager ligger glutenhalten vanligtvis på mellan tjugo och hundra milligram per liter, medan den hos veteöl kan vara betydligt högre.
Ylva Sjögren Bolin är kemist på Livsmedelsverket. – Vi har gjort studier där vi tittat på gluteninnehållet i olika ölsorter. I veteöl har vi mätt glutenhalter på uppemot 1 000 milligram per liter. När det gäller det kornmaltsbaserade sorterna ligger mer än två tredjedelar över gränsvärdet tjugo milligram gluten per liter. I år utför vi ett större projekt där gluten i öl analyseras. När det är klart kommer vi att veta mer om gluteninnehållet i olika ölsorter, berättar hon.

Värme påverkar inte glutenhalt

Det finns inget samband mellan glutenhalt och ölets alkoholstyrka eller tillverkningsland. Det spelar inte heller någon roll vilken färg ölet har. Om ett öl är ljust eller mörkt beror bland annat på vilken malt som används och hur den behandlas, exempelvis vid vilken temperatur som malten torkas. Att ett öl är mörkt betyder alltså inte nödvändigtvis att det innehåller mer gluten.
– Vi har inte sett något sådant i våra tidigare undersökningar. Gluten är värmestabilt och påverkas inte av upphettning. Det som teoretiskt skulle kunna minska glutenhalten är hur lång jäsningstiden är. Jäsningsprocessen kan bidra till att gluten bryts ner i mindre bitar. Men den stora skillnaden när det gäller gluteninnehåll är ändå om det finns vete i ölet, säger Ylva.

Ingen spannmål för allergiker

Den som är glutenintolerant brukar ändå kunna äta en viss mängd gluten per dag. Det dagliga intaget bör dock inte överstiga femtio milligram, vilket är mindre gluten än vad som finns i ett halvt kryddmått vetemjöl. För den som däremot är allergisk mot spannmål finns det inga gränsvärden, utan där måste all spannmål uteslutas ur kosten. Men det beror också på vilken typ av spannmålsallergi man har. Kornallergi förekommer, men är inte så vanligt. Veteallergi är vanligare och kan yttra sig på olika sätt. Den som bara är allergisk mot vete kan i regel dricka öl som inte innehåller detta. Vissa allergiframkallande ämnen bryts också ner när de blir upphettade. Men enligt Ylva ska man inte ta det som en garanti för att de försvinner helt.
– Det går inte att säga generellt att en allergiker tål ett livsmedel bara för att det har hettats upp. Rådet till en spannmålsallergiker är alltid att helt undvika sådant som kan ge reaktioner. Den som är det minsta osäker på vad man tål och inte ska alltid prata med en läkare eller dietist innan man provar något.

Inte överkonsumera

Men för glutenintoleranta som vill unna sig en öl finns det alltså alternativ, så länge man håller sig under gränsvärdena. Alkoholhaltiga drycker ska dock alltid avnjutas i lagom mängd. Det gäller inte minst för glutenintoleranta och öl.
– De gränsvärden som finns är satta för att vara lägre än de mängder gluten som i studier har visats orsaka skador på tarmarna. När det gäller drycker är det lätt att få i sig stora mängder på en gång, vilket gör att man kan komma över den rekommenderade maxgränsen på femtio milligram gluten per dag. Man ska alltså tänka på att inte överkonsumera, avslutar Ylva.

Glutenfri öl på Systembolaget

En sökning på Systembolaget ger ett resultat på ett antal glutenfria ölsorter – se hela listan här.

Se även Livsmedelsverkets lista över gluten i maltdryker.

Text Niclas Samuelsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php