Smågodis direkt i brevlådan

Sura bumlingar, sodapops och sockerbitar. En egenplockad godispåse är en självklarhet för de allra flesta. Malin Westergrens nätbaserade företag gör det till verklighet också för nötallergiker.

Färgglada, sega, mjuka och hårda. Boxarna med lösgodis lockar med sötma och glada färger. Men det finns en grupp som aldrig faller för frestelsen att fylla en påse med godsakerna. Nötallergikerna.
För dem är lösgodiset en av vardagens många faror. Det spelar ingen roll om godisbitarna är nötfria eller inte, när slevarna som används för att fylla påsarna, används till sötsaker med nötter och mandel. 
Malin Westergren från Furuvik i Gävletrakten vet hur det känns, hon har varit allergisk sedan barnsben.
– Jag vet inte hur många gånger jag har gått förbi hyllorna med lösviktsgodis och fantiserat om att få plocka ihop en egen påse. Men jag vågar inte, utan har köpt de där färdiga blandpåsarna från ett utbud som jag har tröttnat på för länge sedan. Där är det inte heller möjligt att välja bort de godissorter som jag inte tycker om, säger hon.

Företagaranda

Malin är utbildad redovisningsekonom och har bland annat arbetat som förvaltningsekonom i Stockholm. Vid sidan av tidigare arbeten och studier har hon drivit egna bolag.
– Entreprenörskap är det som jag vill satsa på, att få utveckla något eget. Som egen företagare är du engagerad i så många delar, med allt från marknadsföring och kundkontakten till ekonomi.
Nu har Malin startat aktiebolaget Lyckoboxen Sweden AB, ett bolag med två verksamhetsinriktningar.
– Dels säljer jag presentboxar med teman på internet, där det är möjligt att beställa leverans direkt till presentmottagaren, dels säljer jag nötfritt lösgodis och choklad.

Flygande start

När företaget låg i startgroparna genomförde Malin en kundundersökning i en Facebookgrupp för nötallergier. Intresset var stort och Malin fick klart för sig att det fanns en efterfrågan. Där fick hon dessutom veta vilka godisbitar som var mest efterfrågade.
Försäljningen fick en flygande start. Det visade sig att Malin inte var den enda som drömt om att få äta säkert smågodis, att själv få välja antalet sorter, som exempelvis ferraribilar och skumsvampar till lördagsgodiset.
– I Gävle finns företaget jag köper in smågodiset ifrån. Jag använder mig av flera olika tillverkare. Gemensamt för dem är att alla produkter tillverkas i fabriker som inte hanterar jordnötter, trädnötter eller mandel.
I dag utgörs utbudet av 30 olika sorter, allt från lakrits och skumsvampar till choklad. Olika smaker, färger och konsistenser.
Försäljningen sker via internet, än så länge enbart via Facebooksidan Lösviktsgodis & choklad för nötallergiker, där kunderna i ett digitalt beställningsformulär markerar vilka godsaker de vill ha.
– Jag lanserade företaget den andra helgen i mars. Redan den första dagen ramlade det in en massa beställningar, berättar Malin.

Tacksamma kunder

Godispaketen har redan hunnit nå många kunder över hela landet.
– Många har varit så himla glada och tacksamma, säger Malin och avslöjar att de hårda karamellerna hittills varit mest populära.
Malin vet hur begränsat livet som allergiker kan vara.
– Mina föräldrar upptäckte min nötallergi när jag var tre år, när vi hälsade på hos våra grannar. Plötsligt började mina ögon rinna och jag tog mig åt halsen, berättar Malin och konstaterar att 
misstankarna bakom reaktionen föll på jordnötsringarna som fanns i ett angränsande rum.
Tester gjordes och det visade sig att hon inte heller tål pälsdjur, pollen, soja, frukter som jordgubbar, kiwi, päron och äpplen.
Malins nötallergi är dessutom luftburen, vilket innebär att hon får känningar även när nötter hanteras i hennes närhet. Nötallergin begränsar vardagen kraftigt. Malin går ingenstans utan sina båda epipensprutor.
– Jag är hela tiden på min vakt. När jag exempelvis åker tunnelbana håller jag alltid koll på vad som händer i vagnen. Öppnar någon en påse med nötter måste jag ta mig till andra änden av tåget. Går inte det kliver jag av så snart jag kan.

Lätt att bli kontrollerande

Det sociala livet påverkas av allergin.
– Ska jag gå ut och äta måste jag planera, förvissa mig att det är en restaurang som inte har nötter på menyn. Vissa restauranger är mycket tillmötesgående och serverar inte rätter med nötter i när jag är där. Samtidigt vill många leva hälsosamt i dag och äter nötter överallt.
Trots begränsningarna försöker 27-åriga Malin leva ett aktivt liv och umgås gärna med sina vänner.
– När jag är bortbjuden och blir bjuden på mat är det lätt att bli kontrollerande. Så jag försöker fråga om jag inte kan få hjälpa till med matlagningen. Jag vill inte lägga över ansvaret för min allergi på andra, säger hon som alltid måste tänka på vad hon stoppar i sig.
– Jag åker utomlands en till två gånger om året, men jag flyger aldrig några längre sträckor. Oftast åker jag till Spanien eftersom jag är ganska bra på spanska och kan läsa innehållsförteckningar, vilket känns tryggt. Många spanjoner har en förståelse för allergier, säger Malin och återgår till arbetet.
Fler påsar nötfritt godis ska packas och skickas till kunder.

Text Marita Wass Foto Pernilla Wahlman

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php