Se upp med shuffleboard

After work-aktiviteten shuffleboard har blivit allt mer populär senaste året, och många krogar lockar nu kunder med möjlighet att spela tillsammans. Det många inte vet om är att det till synes lättsamma sällskapsspelet har en dold , oväntad allergirisk i form av nötskal som tillsätts i sanden för att få spelets puckar att glida bättre.

Shuffleboard är en växande populär aktivitet på många pubar och aktivitetsställen, och marknadsförs av många som “det perfekta sättet att umgås med familj och vänner”, och köerna kan vara långa för att få spela.
Spelet, som enklast skulle kunna beskrivas som en bordsvariant av curling, går ut på att små puckar ska skjutas över ett vaxat och polerat spelbord. Olika markerade områden på shuffleboardbanan ger olika poäng beroende på var stenen stannar.
För att puckarna ska glida bättre läggs också en fin sand på bordsytan. Det är denna sand som har visat sig vara en oväntad risk för allergiker, då den ofta innehåller valnötskal, och nu kommer allt fler rapporter om nötallergiker som reagerat när de spelat.
I grupper på nätet är fenomenet en källa till frustration för dem som drabbats, inte minst då det kan vara svårt att lista ut vad man reagerat på när man inte har ätit någonting. På en del barer och krogar har inte heller personalen varit medveten om att sanden kan vara en allergirisk.

Incidenter har inträffat

I branschen verkar dock inte fenomenet vara någon nyhet.
– Den här frågan har kommit upp tidigare, säger Sören Bergström på Gamesson, som är en av de svenska återförsäljarna av shuffleboards. Totalt har jag kanske hört om tio fall där människor reagerat med allergi. I Norge finns det något fall där ett barn hade stoppat sand i munnen och fått en ordentlig allergisk reaktion.
Men det finns också sand utan nötskal att köpa, berättar Sören Bergström.
– Den innehåller majs istället, och det är ingen prisskillnad, men valnötter är av tradition det vanligaste att använda. Vi brukar rekommendera våra kunder att de sätter upp en skylt där de informerar om sanden innehåller valnötsskal, och de stora kedjorna ska också ha skickat ut information om det, säger han.

Olika snabbhet

Även Shufl, European Shuffleboard i Sverige, har skickat ut information om att sanden innehåller valnötsskal till alla sina kunder, tillsammans med information som ska sättas på borden.
Varför är det valnötsskal i sanden?
– Det finns många olika sorters sand. Det de handlar om är att sanden blir olika snabb att spela på beroende på sammansättning, förklarar Niklas Larsson, en av ägarna av European Shuffleboard, Shufl, i Sverige. Det finns fem olika sorters sand. Femtio procent av sanden vi spelar med har bara silikonkulor, blandat med valnötsskal. De snabbaste sandsorterna är det bara silikonkulor i, men de är lite svåra att spela med. Den sortens sand använder proffsen. Sanden med majs i använder inte vi. Vi har den, men vi rekommenderar den inte, då vi inte tycker att den är bra. I så fall rekommenderar vi hellre alternativet med bara silikonkulor, även om det är svårare att spela med.
Även Niklas Larsson har hört talas om att sanden kan vålla problem för allergiker.
–Vi hörde lite i början om det här problemet, men sedan har vi inte hört något. Den används ju över hela världen den här sanden, så man får ju hoppas att det inte är så allvarligt att någon skulle kunna skadas av det, men jag ska faktiskt kontakta vår fabrik och se om de håller på med något alternativ.
– Det var European Shuffleboard i Norge som tog hit sporten för tio år sedan och nu finns den ju på otroligt många ställen och hotell, så det är ju fler som spelar nu totalt sett, vilket kanske gör det till ett ökande problem. Det börjar växa i alla länder. Nu finns vi i Tyskland, Schweiz och Baltikum, men Sverige och Norge är fortfarande störst. Det här kan ju kanske bli ett större problem, i takt med att intresset växer, så det måste ju finnas någon plan för att lösa det, tänker jag. Vi har tagit upp det flera gånger, så jag tycker det borde finnas alternativ, säger Niklas Larsson. För oss är det jätteallvarligt om det skulle bli värre.

Råd till nötallergiker som vill spela shuffleboard

Om det saknas skyltar där du vill spela: fråga personalen vad sanden innehåller. Om den innehåller valnötsskal bör du vara försiktig, och uppmärksam på eventuella allergiska reaktioner.

Text Susannah Elers Foto Joshua Coleman/Unsplash