Sämre regler för oförpackad mat

Oförpackad mat kommer inte att omfattas av lika strikta regler om innehållsinformation som förpackad.

I december 2014 införs nya EU-regler om hur man ska deklarera innehållet i mat. I Sverige har Livsmedelsverket, SLV, nyligen beslutat hur bestämmelserna ska införas i svensk lagstiftning. De nya reglerna innebär att oförpackade livsmedel inte omfattas av samma strikta regler som förpackade.
Som kund på restaurang, vid bespisningar i förskola, skola och på sjukhus där man tillagar maten, har man alltså inte rätt att få veta allt maten innehåller. Som gäst har man endast rätt att få information om maten innehåller något av de 14 allergen som EU listat.
Konsumenter ges inte rätt att få information om maten innehåller vanliga allergener såsom proteiner från ärtor, baljväxter, majs, ris, äpplen, banan, kiwi, stenfrukter, kött, chili, kryddor med mera. Särskilt svårt är det i situationer där konsumenten är hänvisad till en leverantör, som oftast är fallet i förskola, skola vård och omsorg.
– Vi anser att det ska vara en lagstadgad rättighet att få full information om matens innehåll, det är den linje som Astma- och Allergiförbundet, Unga Allergiker och Svenska Celiakiungdomsförbundet kommer att fortsätta att driva. Vi kommer fortsätta att arbeta för ett tillgängligt samhälle där man har en självklar plats i gemenskap och samhällsliv, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.
De allergener som inte kommer att behöva redovisas efter december leder ibland till svåra reaktioner som exempelvis kräkningar, diarré, magsmärtor, astma och svåra svullnader. Det är symtom som ofta leder till sjukfrånvaro från förskola, skola och arbete. Med rätt information är det möjligt att undvika dessa konsekvenser.
Astma- och Allergiförbundet har lämnat synpunkter på förslaget till Livsmedelsverket.