Så når vi framgång

Jag hoppas att er sommar har varit fylld av sol, bad och ledighet. Kanske har ni fått nya vänner på något läger och skaffat er minnen för livet och ny energi.
Det händer mycket inom vårt område nu. Precis i början av mitt nya uppdrag som förbundsordförande i våras satt jag i riksdagen och hörde de olika partierna kämpa för våra frågor och det var faktiskt en helt fantastisk känsla att höra hur de fick ta plats.

Vårt påverkansarbete fortsatte sedan i Almedalen och vi träffade flera ledande politiker, deltog i panelsamtal och stämde träff med flera generaldirektörer och andra viktiga beslutsfattare som tog sig tid att träffa oss. Jag hade förberett mig och såg fram emot att åka, men jag testade positivt för covid precis innan avresa, och då var det bara att stanna hemma. De från kansliet som var där och fick hoppa in i stället för mig gjorde en suverän insats. Återigen, om vi jobbar tillsammans som ett team så når vi framgång.

Det är verkligen framgången med våra frågor beviset på och jag känner en stor stolthet över vårt förbund och alla som jobbar i hela vårt avlånga land och bidrar. Vi syns och hörs och lyfter astma- och allergifrågorna till nya höjder.

Min stora förhoppning är självklart ett svenskt allergiprogram, det var något som togs upp flitigt i Almedalen – att det behövs allergistrategier. När enkäten om ojämlikheter i vården presenterades kom flest reaktioner i media från dem som låg i botten, men även i Skåne skrevs i tidningen att de låg i topp.

Det är oerhört viktigt att vi får en mer jämlik vård för det ska inte spela någon roll var i landet du bor, du ska ändå ha lika mycket rätt till vård och behandlingar. Då behövs riktlinjer för att det ska infrias. I detta nummer kan ni till exempel läsa om de ojämlikheter som finns inom vården för atopiskt eksem och vilka som får tillgång till behandling av biologiska läkemedel och inte.

En annan sak som skänker sådan glädje är att se alla läger och aktiviteter som ni i föreningarna gör. Snålvattnet rinner också när jag ser allt gott ni tillagar och bjuder på på era olika aktiviteter. Vilken känsla att veta att det finns något till mig som jag tål och kan äta. Att vara en i gänget. Av egen erfarenhet vet jag hur mycket det betyder att få träffa andra i samma situation och det ger sådan livskvalitet och många får vänner för livet. Så ett stort tack till alla er som gör det möjligt att skapa dessa läger och aktiviteter!

Nu ser vi fram emot en höst där vår fråga om ett svenskt allergiprogram blir verklighet. Jag förstår att många har gjort ett fantastiskt påverkansarbete vid valet i september, och min stora förhoppning är att vi får en mer jämlik allergivård i hela landet.

Nu ska jag gå ut i skogen och fylla på mitt förråd av bär och svamp. Trevlig höst!

Text Mikaela Odemyr, förbundsordförande Foto Elin Sävelind/Timeline Photo