Så hjälper du bäst till vid akut astma
Det viktigaste du kan göra för att hjälpa till vid ett astmaanfall är att ta fram medicinen och behålla lugnet.
– Astmatiker är ofta experter på sin egen sjukdom och det är viktigt att lyssna på dem, säger astmasjuksköterskan Annica Löfgren.
– Det är väldigt sällan idag astmatiker bli så sjuka att de slutar andas, säger Annica Löfgren på Edens vårdcentral i Malmö.
Det första man ska tänka på om man träffar en person som har akut astma är att försöka skapa en lugn miljö. Att sätta sig på en lugn plats och prata lugnande kan hjälpa.
– Det viktigaste är att man inte stressar personen ytterligare. Det är förknippat med jättemycket ångest att inte få luft, säger hon.
Om en astmatiker ligger ner så är det bättre att hjälpa personen att sätta sig upp. De flesta brukar sätta sig upp, gärna lite framåtlutade, eftersom det blir lättare att andas då.
– Tungan kan falla tillbaka lite i svalget och lungorna har inte samma möjlighet att tänja sig i bröstkorgen när man ligger ner, säger Annica som är astmasjuksköterska.
Blå läppar betyder syrebrist
En hjälp kan vara att plocka fram medicinen åt astmatikern. I en akut situation kan det vara svårt att leta fram medicinen själv, men när inhalatorn väl är i handen så brukar de flesta klara av att ta den själva.
– Det finns en uppsjö av olika mediciner och inhalatorer, och om man inte känner till dem så är det inte helt enkelt, säger Annica.
Efter den första dosen kan man vänta i fem till tio minuter för att se om den ger någon effekt. Oftast kommer effekten ganska snabbt. Man kan få i sig för mycket medicin, men om det är en riktigt akut situation så säger Annica att det ändå kan vara värt att ta flera doser.
– Ger inte medicinen någon effekt eller om man blir sämre så är det viktigt att man ringer 112, säger hon.
Astmatiker kan oftast sin sjukdom så bra att de vet när det är dags att ringa 112. Om man ser att personen får blå läppar eller blir blå på nagelbäddarna så är det ett tecken på syrebrist. Då är det dags att åka in akut.
Edens vårdcentral som är prisbelönad för sitt arbete med kvalitet, kreativitet och förbättringar har ett aktivt astmateam. Annica Löfgren kan se att det finns ett behov av att lära ut mer egenvård till sina patienter.
Flera doser medicin
Astma ser olika ut i olika åldrar. Små barn får oftast svårt att andas när de är förkylda. Vanliga symtom är att de hostar mycket och det kan pipa och väsa när de andas.
– Vid sådana tillfällen ska man ge medicinen och försöka lugna barnet, säger Elisabeth Holmner som är samordnande allergisjuksköterska i Malmö.
Går besvären inte över trots att man har gett medicin och det är riktigt jobbigt så ska man ta sig till sjukhuset eller ringa 112.
Hos de små barnen är det ofta föräldrarna eller mor- och farföräldrar som ser när barnen blir dåliga. Det första man kan göra är att ge medicin, gärna flera doser, och ta upp barnet och trösta. Man kan också försöka ge något att dricka. Ofta lugnar sig besvären då.
Större risk för tonåringar
Barn i skolåldern har sällan så svår astma att de behöver söka akut sjukvård.
– Man ser om barnet hostar mycket, verkar ha svårt att andas, drar upp axlarna, blir trött och kanske blek, säger Elisabeth.
Medicinen är det viktigaste och att man behåller sitt lugn. Det kan hjälpa om barnet sätter sig bekvämt och lutar sig över ett bord. Man kan också be barnet att försöka andas lugnt. Hjälper det inte så ska man söka akut vård på en vårdcentral eller sjukhuset.
– Vi vill att barn ska växa upp och bli friska vuxna. Det behövs en miljö fri från tobaksrök, fri från fukt och mögel och en bra städning på skolor och förskolor för där brister det väldigt mycket idag, säger hon.
Tonåringar som har levt med astma sedan de var små kan tycka att sjukdomen påverkar deras liv negativt. Risken för akuta anfall ökar om tonåringen inte sköter sin astma.
– Det kan göra att de utsätter sig för faror som att börja röka, ha starka parfymer och träffa kompisar som har djur fast tonåringen inte tål dessa, säger Elisabet Holmner.
Vilken hjälp vill du ha i en akut astmasituation?
Thomas Nilsson, 29 år, Glimåkra
– Bli inte nervös, min astma låter värre än vad den är. Jag har bara haft några tillfällen då det har varit allvarligt och det viktigaste är att få tag på min spray så fort som möjligt. I situationen måste jag försöka ta det lugnt och det hjälper inte om de runt omkring blir stressade. Min astma är allergiutlöst, men när det blir allvarligt är det ofta stressrelaterat.
Rosa Håkansson, 44 år, Landskrona
– Det viktigaste är att människor runt omkring bryr sig, för det är inte mycket de kan göra. Jag brukar inte behöva åka in till sjukhuset, utan det räcker med mina mediciner. Jag vill inte att folk bara ska stå och stirra. Man skäms lite när man inte kan andas. Det känns pinsamt. Även om det är en vanlig sjukdom så tror jag inte att folk är så medvetna om vad det innebär.
Johan Håkansson, 18 år, Landskrona
– Det har varit någon gång hemma som jag har tappat luften så att vi har fått ringa efter ambulans. Jag hann inte tänka så mycket utan blev snabbt bättre när de hjälpte mig. Det människor kan göra fel är att de stressar upp en, så att man får ännu mer panik. Det är bara att försöka behålla lugnet. Jag har haft astma ända sedan jag var liten och tar min medicin själv.
Maria Frid, 37 år, Åkarp
– När det händer vill jag få hjälp snabbt. Även om man kan andas har man känslan av att allt är ihopsnört så att man inte får luft. En gång räckte medicinen inte till. Då körde jag till en vårdcentral och bad om hjälp. Jag har alltid medicin med mig i jackan eller i väskan. Jag fick graviditetsastma 1995 men har gått ner i vikt och rör mig mer så astman har blivit bättre.
Herbert Senften, 52 år, Malmö
– Krisigt blir det bara om jag har glömt min medicin. I så fall vill jag ha hjälp att komma till sjukhuset så fort som möjligt. Det är viktigt att man själv är tydlig och säger vad man behöver hjälp med. Att lägga någon på rygg är det värsta man kan göra när någon har astma. Då får man panik eftersom man andas ännu sämre. Man ska sitta upprätt eller framåtlutad för att kunna andas.