Astman gjorde Björn till en bättre chef

Hela livet har Björn Ryfors, 65, lidit av svår astma.
Men han har aldrig låtit sjukdomen stå i vägen för sina drömmar.
I dag driver han ett konstgalleri i Göteborg och kan se tillbaka på en lång och framgångsrik karriär som chef.

Ett behagligt ljus lyser upp Galleri Wadman. De vanligtvis så vita och kala väggarna pryds i ett hörn av fem färgstarka tavlor med signaturen BRY. Framför står Björn Ryfors och målar mot ett staffli. Det är här i galleriet och i sin ateljé i huset på Orust som Ryfors hittar inspiration till sina målningar. Han målade sin första tavla 2001 och när han tre år senare avslutade en tre decennier lång chefskarriär valde han att satsa all sin tid på konsten.
Hela sitt liv har Björn lidit av svår astma. Tack vare bra mediciner har han i dag lärt sig att leva med sjukdomen, men det var värre förr.
I slutet av 70-talet åkte jag ambulans till akuten en gång i veckan på grund av astman, säger han och blickar tillbaka.
Jag kommer speciellt ihåg en gång. Det var vinter och snöade. Ambulansen skulle upp för en backe och däcken började spinna för att det var för halt. Jag fick panik och rev hela ambulansen innan jag försvann. Sen fick jag veta av läkarna att de inte trodde att jag skulle klara mig.

Jag har förverkligat min dröm

Som barn tillbringade Björn långa perioder på ett sjukhus i Åre. Dit kom han för första gången som sexåring till specialavdelningen för barn med astma. I början hade han svårt att gå, men tränade regelbundet och efter ett tag kunde han springa kortare sträckor.
Läkarna trodde på att träning var bra för barn med astma. Det var tur, för jag blev så småningom elitidrottsman, säger Ryfors som 13 år efter första sjukhusvistelsen i Åre spelade allsvensk basket med KFUM Göteborg.

Många år som chef

När han som 27-åring hade avslutat sina juridikstudier tog han jobb på Lindomeanstalten i Göteborg och det dröjde bara fyra år innan han hade avancerat till chef. 1985 tog han sedan jobb på Volvo personvagnar och var under många år chef för flera tusen anställda. 2003 började han som personaldirektör på Lear Corporation, vilket blev hans sista chefsjobb. Efter ett år valde han att säga upp sig och satsa sin tid på konsten.
Astman har många gånger varit jobbig för Björn, men den har också spelat en viktig roll i hans karriär. Den har fått honom att alltid tänka positivt.
Varje morgon jag har vaknat upp utan besvär har varit en underbar morgon. Det har gjort att jag inte har retat upp mig på småsaker för jag vet att det finns viktigare saker i livet. Därför har jag aldrig heller haft problem med att ta stora beslut, oavsett om de har varit positiva eller obehagliga.

Konstkurs på Folkuniversitetet

Efter att ha sagt upp sig från chefsjobbet ägnade han mycket tid framför staffliet och bestämde sig för att gå en konstkurs på Folkuniversitetet. Tillsammans med ett tiotal av sina kurskamrater öppnade han i januari 2007 Galleri Wadman i centrala Göteborg. Där träffas de för att måla och ställa ut sina verk.
Det betyder inre frid för mig att måla. När jag får sitta och spela min irländska musik och måla så känner jag mig fullständigt harmonisk, säger Ryfors som förutom på Galleri Wadman då och då ställer ut sin konst i andra konsthallar i västra Sverige.
Mellan penseldragen kan han se tillbaka på en framgångsrik karriär som chef. Och på ett liv där han aldrig har låtit astman stå i vägen för sina drömmar.
Det är inte en slump att jag sitter här och målar, någonstans finns det en mening med det. Jag har alltid haft kreativiteten inom mig.
Man hör ofta om folk som drömmer om något de inte uppfyller. Men det har jag gjort, jag har förverkligat min dröm.

Text Tomas petersen