Renare luft för OS-idrottare

Inför och under sommar-OS i Rio de Janeiro deltog fyra svenska atleter i ett luftkvalitetsprojekt. Förhoppningen var att bättre inomhusluft skulle hjälpa dem att prestera bättre. Allergia träffade brottaren Jenny Fransson innan spelen.

Projektet är ett samarbete mellan det svenska ventilationsföretaget Camfil, Svenska Olympiska kommittén, SOK, och Karolinska institutet. Under våren har deltagarna fått högkvalitativa luftrenare installerade i sina hem. Enligt ventilationsföretaget ska renhetsgraden i inomhusluften öka med åttio procent. Ett par veckor innan den svenska truppen kom till Rio de Janeiro, installerades även luftrenare i OS-byn; i träningsanläggningar och hotellrum.
Brottaren Jenny Fransson är en av testpiloterna. Hon är framför allt allergisk mot gräspollen, samt har vissa problem med astma. Under våren har hon fått besöka Centrum för Allergiforskning på Karolinska institutet för att göra en mängd olika tester, bland annat på lungorna. Tre gånger i veckan har hon dessutom själv kontrollerat och registrerat lungfunktionsvärden i apparater hemma. Med jämna mellanrum har även luftkvaliteten i olympiernas bostäder mätts.
– Jag har inte märkt av allergin lika mycket sedan jag fick luftrenare hemma, säger Jenny Fransson och berättar att hon lärt sig stänga fönstren och inte ha dem öppna när hon sover.

Bättre återhämtning

Det man hoppas på är att renare luft ska ge färre allergiska besvär och bättre återhämtning. Ett hårt träningspass tömmer kroppen på energi och anstränger lungorna, och under en tävling gäller att snabbt kunna ladda om inför nästa utmaning. För Jenny Fransson har ett orosmoment varit att OS ligger mitt i sommaren; den absolut värsta årstiden för en gräspollenallergiker.
– Som tur är så är brottningen inomhus, jag har sällan problem på själva tävlingarna. Det är träningen utomhus som är jobbig. Juni, juli och augusti är mina värsta månader.
Jenny Fransson äter mycket allergimedicin under sommaren, vilket gör henne trött. Men eftersom hon annars får förkylningssymtom och sjukkänsla i kroppen tar hon medicinen ändå.
– Det innebär att jag ofta är ganska segstartad på träningarna. Mycket av träningen som inte är på brottningsmattan är ju förlagd utomhus, men är det mycket pollen i luften måste jag helt enkelt gå in och träna.

Satsar på medalj

Att inomhusluften kommer att vara kontrollerad och renad känns tryggt, menar Jenny Fransson. Normalt vid resor och läger vet idrottarna inte hur de kommer att bo; heltäckningsmattor och gamla täcken på hotellrum har tidigare ställt till det för Jenny Fransson.
– I Rio kommer vi har de bästa förutsättningarna, jag är inte orolig för allergin där.
Vad hoppas du på i detta OS?
– Jag satsar så klart på medalj, det är ett realistiskt mål. Jag är bland de bästa i min viktklass.
Tror du att luftrenarna kommer att hjälpa dig till bättre resultat?
– Det är svårt att mäta resultat i brottning, allt beror på motståndaren. Men när det gäller ren fysträning, som löpning, kan jag känna att det går lättare. Framför allt tänker jag att de kommer att hjälpa mig med återhämtning.
Övriga testpiloter i luftkvalitetsprojektet är Sofia Mattson – brottning, Hanna Klinga – segling och Emma Johansson – cykling.

OS-ringar

Jenny Fransson tog brons på OS i Rio. Det var Sveriges första OS-medalj i dambrottning någonsin.

Namn: Jenny Fransson
Ålder: 31 år
Bor: Klippan
Allergi: Gräspollen
Aktuell: Deltagit i luftkvalitetsprojekt i samband med OS i Rio

Text Louise Cederlöf Foto John Locher/TT Bild