Upp-och-ner-kaka med päron

Bakat. Servera kakan ljummen med vaniljsås eller soja- eller havrebaserat alternativ till grädde.

Ingredienser

2 msk mjölkfritt margarin
2 msk farinsocker
2 tsk malen kanel
2 fasta päron (exempelvis Anjou)
1 dl vatten
1 dl linfrön
75 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
1 dl socker
0,5 dl Maizena majsstärkelse
0,5 dl bovetemjöl
0,5 dl havremjöl av ren havre (eller bovetemjöl om man inte tål havre)
1 tsk bakpulver

Till servering
Soja- eller havrebaserat alternativ till vaniljsås eller vispgrädde

Tillagning

Sätt ugnen på 200 °C. Lägg 2 msk margarin i en rund form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Ställ in formen i ugnen tills margarinet har smält. Ta ut formen ur ugnen och pensla ut det smälta margarinet över hela formens botten. Strö över farinsocker och kanel i ett jämt lager över smöret i botten på formen.
Skölj päronen och skär dem i tunna klyftor. Lägg ut klyftorna i ett fint mönster så att de täcker hela formens botten.
Koka upp vatten och linfrön och låt koka i 3-4 minuter. Sila bort linfröna och använd endast vätskan som blir kvar.
Vispa rumsvarmt margarin och socker smidigt, gärna med elvisp. Häll ner linfröavkoket och fortsätt vispa tills blandningen tjocknat något.
Blanda ner de olika mjölsorterna och bakpulvret och rör samman till en slät smet. Häll smeten i formen och bred ut den så att den täcker päronen helt.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter tills kakan är gyllene och ytan har stelnat.
Låt kakan svalna något och skär sedan längs kanten på formen med en kniv innan du tar bort formkanten.
Vänd över kakan på ett serveringsfat så att päronen kommer uppåt.

Skriv ut

Recept Linda Ljungskog

Hitta fler recept som innehåller: