Ugnsbakad örtkryddad skinka
Lagat. Både hålla på traditionerna och förnya går det? Javisst.
Lagat. Både hålla på traditionerna och förnya går det? Javisst.
1 rimmad benfri skinka (beräkna 3 kg för 15 port.)
Kryddblandning
2 tsk kryddpepparkorn
0,5 tsk svartpepparkorn
2 tsk rosmarin, torkad
2 tsk mejram, torkad
2 msk basilika, torkad
1 msk timjan, torkad
4 lagerblad
Sätt ugnen på 175 grader. Spola av skinkan och skär bort svålen. Lägg skinkan på tjock aluminiumfolie. Grovstöt alla kryddorna i mortel och gnid in dem över hela skinkan. Sätt in en köttermometer där skinkan är tjockast. Svep om folien till ett tätt paket.
Lägg skinkan i en ugnssäker form och sätt in den i nedre delen av ugnen. Skinkan är färdig när termometern visar 75 grader. Det brukar ta 60-75 minuter per kilo skinka.
Strö gärna på nystötta kryddor eller klipp över färska vid serveringen.
Om skinkan är nätad måste nätet sitta kvar under ugnsbakningen för att skinkan ska hålla formen.)
Vill man ha en griljerad yta på skinkan kan man efter ugnsbakningen breda på en blandning av cirka 1 dl glutenfritt ströbröd utrört till en smet med 1 msk sirap och sojamjölk. Griljera till fin färg vid 225 grader cirka 10 minuter.