Smörgåstårta

Lagat. En smörgåstårta är lite omständlig att göra, men du kan ta genvägen med att köpa färdigt bröd. Om du lägger ned lite extra omsorg på garneringen kan den se så här läcker ut.

Ingredienser

Bröd
25 g jäst
7,5 dl vatten
180 g bovetemjöl
70 g majsmjöl
180 g rismjöl
1 tsk salt
20 g fiberhusk eller psyllium

Fyllning
750 g mjölkfri mjukost, cirka 250 till att täcka tårtan med (exempel: Creamy sheese spring onion, Creamy original flavour, Creamy smooth Tofutti)
1 liten burk soltorkade tomater
5–10 skivor skinka
1 liten burk gröna oliver
salt och peppar efter smak

Garnering
Färsk spenat
Ärtskott
Gräslök
Rädisor
Tomater
Oliver
Parmaskinka som fått ugnstorka cirka 10 minuter i 100 grader

Tillagning

Bröd
Smula ner jästen i en degskål. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader, lös jästen i det. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll ner i degskålen. Blanda till en tjock smet, och arbeta den i maskin i fem minuter. 
Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, alternativt en avlång form. Häll i smeten och platta till den så den är jämntjock och täcker botten. Låt jäsa övertäckt, 40 minuter. Sätt ugnen på 200°.
 Grädda brödet i nedre delen av ugnen cirka en timme.

Tips: köp färdigt glutenfritt landgångsbröd eller glutenfri formfranska som du delar i skivor på längden och skär kanterna av.

Fyllning
Mängden fyllning kan varieras beroende på hur mycket bröd du använder och om du föredrar en torrare variant eller inte. Hacka tomaterna och blanda med en tredjedel av färskosten, hacka oliverna och blanda med den andra tredjedelen och tärna skinkan och blanda med sista tredjedelen ost.
Creamy sheese spring onion fungerar bra att ha i ett lager utan ytterligare smaksättning.
Skär kanterna av bröden och varva med fyllning i flera lager. (Kanterna skär man för att kunna få en rak tårta, samt att det blir bättre fäste om man klär in den med mjukost.)
Täck tårtan med mjukost och garnera den.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: