Pancakes – amerikanska pannkakor

Smått & Gott. Perfekt gräddade amerikanska pannkakor får du med hjälp av ingredienserna och tipsen i detta recept.

Ingredienser

1 dl aquafaba
0,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljessens
1 dl valfri mjölk
2 dl valfri naturell yoghurt
0,5 dl olja

Tillagning

Vispa upp aquafaba och strösocker med en elvisp tills det precis blir ljust och pösigt.

Blanda vetemjöl med bakpulver och salt i en bunke och rör ihop vaniljessens, mjölk, yoghurt och olja i en annan. Häll ner de båda blandningarna i aquafaban.

Vispa ihop alla ingredienser, men vispa inte för länge. Det gör inget att det är små klumpar kvar i smeten, en underarbetad smet ger mycket tjockare och luftigare pancakes än en smet som man arbetat för mycket.

Stek utan matfett för pannkakor med en enhetlig brun färg på steksidorna, klassiskt amerikanskt utseende, eller stek med matfett om du vill ha lite prickiga pannkakor.

Karolinas tips för lyckade pancakes
Tricket för att få pancakes perfekt gräddade på båda sidorna är att vända pannkakan endast en gång och du ska ha sådan temperatur att när den första bubblan går igenom till ytan ska pannkakan vändas och då vara gyllenbrun på den stekta sidan. Provstek en pannkaka så den blir gyllenbrun och titta efter så att mitten är gräddad, anpassa annars temperaturen.

Vaniljessensen kan ersättas med en tesked vaniljsocker eller en nypa vaniljpulver. Du kan baka med 3 deciliter mjölk för klassiska tunna pannkakor, med mer yoghurt får du tjockare och fluffigare pancakes.

Receptet här ger 10 stora pancakes gräddade på ¾–1 deciliter smet eller 15–20 små om man gräddar på ungefär ½ deciliter smet. För det som brukar kallas ”födelsedagspancakes” tillsätter du 1–2 matskedar färgglatt strössel som smälter till färgglada prickar. För ”jordgubbspancakes” tillsätter du en deciliter fint tärnade jordgubbar. För ”blåbärspancakes” tillsätter du en deciliter färska blåbär. Är bären frysta är det bättre att slänga på ett par blåbär när du hällt smeten i pannan, annars färgas smeten lilablå.

Skriv ut

Recept Karolina TégélaarFoto Karolina Tégélaar

Hitta fler recept som innehåller: