Kall blomkålsoppa med nudeltrassel
Lagat. Soppa av blomkål som serveras kall, gärna med parmaskinkachips och glasnudlar till.
Lagat. Soppa av blomkål som serveras kall, gärna med parmaskinkachips och glasnudlar till.
Blomkålssoppa
1/2 blomkålshuvud
1 gul lök
1 msk rapsolja
2 dl buljong (från kycklingkoket)
0,5 dl havregrädde
1 tsk pressad citron
salt
peppar
gräslök
Friterade glasnudlar
glasnudlar*
2 dl rapsolja
Blomkålssoppa
Ett par skivor skinka av parmaskinkatyp. Ansa och dela blomkålen i mindre buketter. Skala och hacka löken grovt. Fräs lök och blomkål i oljan i en kastrull utan att de tar färg. Häll i buljongen, koka upp och sjud tills blomkålen är mjuk, cirka 15 minuter. Häll i grädden och mixa soppan slät med stavmixer. Smaksätt med citron, salt och peppar.
Torka skinkan i ugn 225 grader i 5 minuter. Håll uppsikt över skinkan så att den inte blir bränd. Låt svalna.
Friterade glasnudlar
Hetta upp oljan till 180 grader i en gryta eller kastrull, lägg ett par strån av nudlarna i taget i olja under cirka 30 sekunder, lyft upp och lägg på hushållspapper och salta lätt. Nudlarna sväller snabbt upp och blir puffiga.
Vid servering häll upp soppan portionsvis till exempel i ett högt glas, klipp lite gräslök över soppan och sätt en tuss glasnudlar på toppen. Servera med parmesanchips till.
*Glasnudlar innehåller mungbönsmjöl, potatisstärkelse, vatten, modifierad stärkelse (tapioka).