Glaserat kalkonbröst

Lagat. Saftigt och smakrikt. Kalkonbröstet kan ersätta den traditionella julskinkan. Serveras med salviapotatis, rostad pumpa och brysselkål

Ingredienser

600 g kalkonbröst
0,5-1 dl olja eller flytande mjölkfritt margarin
2-3 tsk salt
1-1,5 tsk grovmald svartpeppar
600 g fast potatis
600 g pumpa med orange kött
500 g brysselkål
2 msk färska salviablad eller 2 tsk torkade
flingsalt

Glasering
2 msk olja
2 msk flytande honung
0,5 tsk mald ingefära eller färskriven
ev. 2 msk mango chutney
1 krm mald vitpeppar

Tillagning

Blanda fettet med salt och peppar. Pensla kalkonbröstet runt om, sätt i stektermometer i tjockaste delen och lägg köttet i en ugnspanna. Stek vid 175 grader. Skala potatisen och skär den i halvor eller klyftor. Skala och skär pumpan i klyftor. Ta bort fula blad på brysselkålen. Lägg alltsammans runt kalkonköttet. Pensla med resten av olje-, salt-, pepparblandningen. Stek i mitten av ugnen vid 175 grader. Kalkonbröstet är färdigt vid 68 grader. Det tar cirka 45 minuter. Pensla på glasering lite innan termometern visar 68 grader. Linda in köttet i folie och låt det vila. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Pensla mera på potatis och pumpa och rör om i brysselkålen. Strö salviablad och flingsalt på potatisen. Stek färdigt tills allt är mjukt. Prova med tandpetare.
Skär upp kalkonbröstet när det svalnat av. Pensla på mer av glaseringen och värm eventuellt på i mikron. Servera med potatis, pumpa och brysselkål.

Tips
Kalkonköttet kan lagas i förväg, skivas kallt, glaseras och hastigt värmas och serveras till det ugnsbakade. Köttet är magert och blir lätt torrt om det steks för länge. Välj bröst av stor kalkon.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: