Christinas hemlagade julsylta

Lagat. Servera syltan med inlagda rödbetor och/eller rödbetssallad.

Ingredienser

1 kg färsk fläsklägg
1 1/2 kg kalvbog eller rygg

Till kokning
2 tsk salt per liter vatten
6 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 gul lök i klyftor
1 morot i skivor

Kryddning
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
1 buljongtärning
ev. salt
5 gelatinblad

Tillagning

Lägg köttet i en kastrull. Häll över kokande vatten så det täcker köttet. Salta, koka upp och skumma. Tillsätt kryddor, gul lök och morot.
Koka under lock på svag värme tills köttet lossar från benen, ca 1 1/2 tim.
Tag upp köttet. Tag bort ben och brosk. Lägg tillbaka det i buljongen och koka det ca 20 minuter.
Sila buljongen och koka ihop den något på stark värme utan lock.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Skär under tiden köttet i små bitar för hand eller i matberedare.
Mät upp köttet och blanda det med drygt samma mängd buljong. Smaksätt med kryddor och buljongtärning. Tillsätt ev. mer salt.
Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i syltan. Rör om. Häll upp syltan i formar och ställ den kallt att stelna. Frys den.
Observera att syltan tunnar sig när den tinar. Hetta då upp den på nytt, tillsätt ev, mer kryddor och häll tillbaka den i formen för att åter stelna. Ställ den kallt. Syltan blir som nygjord.

Skriv ut

Recept Eva BoströmFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: