Cecilias kokos-yoghurt

Smått & Gott. Det är enklare än du tror att göra din egen mjölkfria yoghurt. Och mycket billigare än i butiken.

Ingredienser

3 st 250 ml tetror med rumstempererad kokosmjölk
3 kapslar probiotika (kan beställas på nätet)
1 glasburk med lock, till exempel en större syltburk med gummiring runt locket. En del använder också en tygtrasa fastsatt med gummisnodd som lock.

Tillagning

Töm kapslarna med probiotika i en ren glasburk. Häll i kokosmjölken och blanda runt med en sked. Sätt på locket på burken och placera den på köksbänken, till exempel bredvid spisen. Låt sedan burken stå där i två till tre dygn, men kom ihåg att röra runt i burken varje kväll. När kokosmjölken börjar tjockna och lukta lite surt är det klart. Då ställer du in yoghurten i kylen. Mjölken behöver inte vara jättetjock, eftersom den tjocknar ytterligare litegrann i kylen. Men är den alldeles för lös låter du den stå på bänken en dag till.

När kokos-yoghurten är kyld tar du fram och serverar med valfritt tillbehör – fryst mango, blåbär eller kanske rivet äpple och kanel.

Tänk på:

* För att lyckas är det bra att använda en kokosmjölk som tjocknar lätt när den är kyld, som till exempel Garants kokosmjölk på tetra. För den som är känslig kan det vara bra att köpa en probiotika som är vegansk och inte innehåller spår av mjölk och soja.

Använd en ren burk och ren sked när du rör runt i kokos-yoghurten, annars kan det komma ner bakterier som kan göra att den möglar. Det märks på färgen eller lukten om yoghurten blir dålig.

Om yoghurten ändå inte vill fermenteras och tjockna kan det bero på att du har för kallt hemma. Testa då att ställa in den i ugnen, med bara lampan på. Eller något annat ställe som är något varmare än rumstemperatur. Du kan också ställa in den i ugnen värmd till 40 grader, då blir den klar snabbare.

Tips

Det går även att göra mjölkfri yoghurt på andra baser än kokosmjölk. Du kan till exempel använda havredryck, cashewnötter eller mandel. Här hittar du till exempel ett recept på cashewnöts-yoghurt

Och hinner eller orkar du inte förbereda kokos-yoghurt med probiotika, eller har du svårt att hitta en probiotika som funkar för multiallergiker? På Matsara.se tipsar bloggaren Sara Clarstedt om hur du gör så kallad falsk yoghurt på valfri bas av till exempel ris-, bovete- eller potatismjöl.

Skriv ut

Recept Cecilia TingstedtFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: