Bärformar med fluffig vaniljvisp
Bakat. Färska eller frysta bär går lika bra.
Bakat. Färska eller frysta bär går lika bra.
100 g mjölkfritt margarin
0,5 dl ljust muscovadosocker
0,5 dl Fibrex
0,5 dl potatismjöl
2 dl Maizena majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
Vaniljvisp
200 g sojabaserat alternativ till cream cheese
1 dl sojabaserat alternativ till matlagningsgrädde (ca 17 % fetthalt)
1 tsk vaniljsocker
(Vid sojaallergi går det bra att ersätta vaniljvisp med uppvispad vaniljsås gjord på ren havre.)
Till servering
2 dl bär, exempelvis hallon och blåbär
Sätt ugnen på 250 °C. Placera ut 12 aluminiumformar på en plåt. Mät upp alla ingredienser till formarna i en bunke. Blanda samman allt till en deg med elvispens degkrokar. (Degen går även bra att göra i matberedare med kniven monterad.)
Dela degen i 12 jämnstora bitar och lägg en bit i varje form. Tryck ut degbitarna i aluminiumformarna och se till att degen går ända upp till kanten på varje form. Om degen känns kladdig kan man ta lite majsstärkelse på fingrarna så går det lättare att trycka ut den.
Grädda formarna i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt kakorna svalna.
Häll alla ingredienser till vaniljvispen i en skål. Vispa blandningen tills den är lite fluffig och tjock.
Lägg en klick vaniljvisp i varje kakform så snart de har svalnat. Toppa med dina favoritbär och servera genast.