Äppelrutor

Bakat. Servera gärna äppelrutorna ljumma med en kula vaniljglass eller en klick vaniljsås.

Ingredienser

4–5 dl äppelbitar
3 msk strösocker
1 msk kanel
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
100 g margarin
1 nypa salt
3 dl strösocker
1 dl aquafaba
1,5 dl valfri mjölk

Tillagning

Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa en form på 20×30 cm eller en rund form på 24–25 cm eller förbered dem med bakplåtspapper i bottnen och på sidorna.

Skala och tärna äpplena och blanda med strösocker och kanel.

Häll ner vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i bunken till köksassistenten eller i en mixer. Tärna ner margarinet och vispa eller mixa tills det fördelats till små bitar i ärtstorlek. Häll ner salt och strösocker och vispa någon minut ytterligare, tills fettet är finfördelat. Använder du en köksassistent eller elvisp kan du behöva se till att allt är jämnt fördelat i skålen och större klumpar behöver du smula ner i mjölblandningen.

Vispa ner aquafaba och mjölk och vispa eller mixa ordentligt så att smeten blir väl kombinerad. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten.

Häll upp kaksmeten i formen och sprid ut äppeltärningarna jämnt över hela kakan. Grädda i mitten av ugnen i 35–45 minuter och ytan har blivit vackert gyllene. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan. Servera med en kula vaniljglass eller med vaniljsås.

Skriv ut

Recept Karolina TégélaarFoto Karolina Tégélaar

Hitta fler recept som innehåller: