Apelsinkaka

Bakat. Garnera gärna kakan med florsocker och syltat apelsinskal. Eller byt ut apelsinsaften mot lingonsylt och krydda kakan med kryddnejlika, ingefära och kanel så får du en god pepparkaka.

Ingredienser

1 dl Pofiber
1 dl färskpressad apelsinsaft
1 dl sojamjölk
75 g mjölkfritt margarin
1 dl majsmjöl
2 dl glutenfri mjölmix
2 dl strö- eller råsocker
rivet skal av en apelsin
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
margarin och Pofiber till formen

Tillagning

Blanda Pofiber med apelsinsaft och sojamjölk. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält margarinet och rör ner tillsammans med Pofiberblandningen. Blanda allt till en slät smet. Häll den i smord och ströad form. Gädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter beroende på formens storlek. Låt kakan svalna i formen. Lossa kring kanterna och stjälp upp.

Tips: kakan kan glaseras med florsocker utrört i apelsinsaft och strös med syltat apelsinskal. Avrunnen sojabaserad yoghurt med rasp av apelsinskal är också gott till. Istället för apelsinsaft och skalriv kan man ta 1 dl lingonsylt, 1 tsk mald ingefära, 1 tsk mald kryddnejlika och 1 msk kanel så blir det en saftig och god pepparkaka.

Skriv ut

Recept Matilda GöranssonFoto Colourbox

Hitta fler recept som innehåller: