Råden gjorde mig trygg

Hanna fortsatte att ta sina mediciner som vanligt under graviditeten. Det mådde både hon och baby Elna bra av.

När Hanna Samzelius upptäckte att hon väntade Elna, i dag 6 månader, ringde hon direkt till sin läkare för att ta reda på vad som gällde med astma- och allergimedicinerna. Barnmorskan rådde att medicinera – både för Hannas och för barnets skull.
– Jag skulle må bra helt enkelt, det var det råder jag fick, barnmorskan berättade också att medicinerna inte skulle skada fostret på några sätt, och jag valde att lita på det och känna mig lugn i den behandling jag fick.

– Hanna har lidit av svår astma och allergi under pollensäsongen sedan hon var i tioårsåldern. Tankarna på om graviditeten kunde göra astman värre för henne slog henne några gånger.
– Det var nog mest en känsla, att om något ska ligga och trycka på luftvägarna, så kanske det kommer att blir tufft. Någon gång så tänkte jag också på förlossningen och funderade på hur det skulle kännas att föda med mycket svårt att andas, säger hon.

Snarare bättre

Men astman blev inte sämre under graviditeten, snarare bättre, och Elna förlöstes med kejsarsnitt efter flera misslyckade vändningsförsök i magen.
– Hade det blivit en vaginal förlossning så är jag övertygad om att det också hade gått bra. Jag minns att min barnmorska skrev in ordentligt att jag medicinerade för astma i min journal, och medicinerna hade jag ju fått ha med mig till förlossningen också.

Den första tiden som nybliven mamma var omtumlande.
– Även då tog jag upp medicinfrågan igen med barnavårdscentralen, och min egen läkare på mödravården. De sa samma sak där, att jag skulle medicinera som jag hade behov av och brukar. Medicinerna skulle inte alls påverka Elna genom min bröstmjölk.
Hanna poängterar att de råd som sjukvården gav kändes trygga.
– Sverige är ju det land som nästan har störst restriktioner runt graviditet, om man jämför med andra länder. En del barnmorskor hävdar ju till och med att det kan vara skadligt för barnet att mamman färgar håret under graviditeten. Så, om samma personer säger att Elna inte tar skada av mina astma- och allergimediciner så känner jag mig helt trygg i det, avslutar hon.

 

 

 

Text Sofia Ölund

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php