Gravida får fel råd

Forskningsrönen är tydliga – pollenallergiska kvinnor kan ta sina astma- och allergimediciner precis som vanligt under graviditeten. Ändå får gravida helt olika råd från läkare och mödravårdscentraler.

Det är mitten av juni och i samma veva som trädpollensäsongen börjar avta är gräspollensäsongen på väg att explodera. En tuff tid för alla pollenallergiker – och kanske särskilt för den som är gravid och redan har besvär av till exempel nästäppa och trötthet.
Ändå är det inte ovanligt att gravida kvinnor minskar på doseringen av sina astma- och allergimediciner, struntar i att ta medicinerna eller byter ut dem till andra märken. Ibland efter råd från läkare eller mödravårdscentraler.
Lars Gottberg, överläkare och specialist i allergologi, får ta emot många samtal och mejl från oroliga kvinnor som inte vet om de vågar använda sina mediciner.
–– Många är rädda för att barnet i magen kan ta skada. Men vi vet i dag att astma- och allergimediciner är helt säkra att använda under både graviditet och amning. Tvärtom är det viktigt att inte undermedicinera. Både för att själv må bra och för att undermedicinering vid astma kan leda till akuta astmaanfall hos mamman som i sin tur minskar syretillförseln hos barnet, säger han.

Nya nationella riktlinjer
En del läkare och barnavårdscentraler ordinerar fortfarande gravida att byta ut sina fungerande antihistamintabletter till en äldre sort, till exempel Tavegyl. Men det är helt fel, menar Lars Gottberg.
–– De moderna antihistaminerna som Aerius, Loratadin, Clarityn och Cetirizin är riskfria samtidigt som de är effektiva och har färre biverkningar i form av till exempel trötthet och huvudvärk. Tyvärr finns det många allergiläkare som inte uppdaterat sig om de nya forskningsrönen.
Dessutom litar många för mycket på läkemedelsbolagens uppslagsbok FASS rekommendationer, menar han. Trots att dessa ofta är alldeles för försiktiga och inte heller har uppdaterats på länge.
I höst kommer Socialstyrelsen med nya nationella riktlinjer för vård av just astma. Där ska vikten av att kvinnor fortsätter ta sina mediciner under graviditeten förtydligas, för att säkerställa att mödravårdscentraler och läkare ger rätt rådgivning kring detta.

Läs mer:
* Så sköter du om din astma och allergi under graviditeten, Astma- och Allergiförbundets forskningsfond: En broschyr för gravida och ammande kvinnor där landets främsta experter ger råd. Kan beställas eller laddas ner på www.allergiforskning.se.

Text Zandra Zernell