Ökad risk för PMS

Flickor med astma eller matallergi löper ökad risk för premenstruella störningar i vuxen ålder. Det visar en studie från Karolinska institutet.

Omkring 20–30 procent av alla kvinnor i reproduktiv ålder lider av premenstruella störningar, PMS. 2–6 procent har en svårare form av störning som kallas premenstruell dysforisk störning, PMDD, som innebär att man några dagar i månaden kan känna sig helt personlighetsförändrad, få ångest och kraftiga humörsvängningar och ha svårt att tygla sin ilska.

Tidigare forskning har upptäckt att inflammation i kroppen kan vara en bidragande faktor till besvären. Forskarna ville därför undersöka om inflammatoriska tillstånd i barndomen, som till exempel astma och allergier, kan påverka.

Resultatet visar att flickor med astma i studien hade 20 procent högre risk för premenstruella besvär som vuxna. Även matallergi var kopplat till besvären.

Det är nu viktigt att vårdgivare är medvetna om risken att drabbas, menar forskarna.

Forskarna har även kontrollerat för andra faktorer som skulle kunna påverka resultatet, som till exempel BMI, rökning och användande av p-piller. Över 6 000 kvinnor deltog i studien, som är gjord i samarbete med amerikanska forskare.

Text Zandra Zernell Foto Shutterstock