Ökad risk för matallergi med kejsarsnitt

Barn födda med kejsarsnitt utvecklar oftare matallergier. Det motsatta gäller barn som föds mycket för tidigt, före vecka 32. Detta visar en studie med över en miljon barn gjord av forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet.

– Vi tror att barn som föds med kejsarsnitt får en annan bakterieflora än barn som föds vaginalt och att det kan spela roll för risken att utveckla födoämnesallergi, säger Jonas F. Ludvigsson, barnläkare och forskare vid Örebro universitet.
Det som förvånade läkarna mest var att för tidigt födda barn har en lägre risk att utveckla matallergier – en 26 procent lägre risk.
– Vi tror att det kan bero på att man introducerar mat till mycket för tidigt födda barn på ett annat sätt än hos andra barn, eller att faktorer som har med nyföddhetsvård kan vara skyddande mot födoämnesallergi, säger Jonas F. Ludvigsson.
Forskarna Niki Mitselou och Jonas Ludvigsson har studerat barn födda mellan 2001 och 2012 i Sverige. Deras data visar att barn födda med kejsarsnitt har 21 procent högre risk att utveckla matallergi än barn med en normal förlossning.
Vart sjätte barn föds i dag med kejsarsnitt.

Foto Colourbox