Nytt i specialkostkylen

Hösten innebär inte bara en nystart på skolor och arbete, utan är även den årstid då affärerna fylls av produktnyheter.

Allt fler företag erbjuder nu olika produkter som inte bara riktar sig till allergiker eller veganer, utan dessutom konkurrerar med de mjölkhaltiga originalalternativen på grund av sina lägre klimatavtryck. I år finns både nya versioner av gamla favoriter och helt nya produkter på listan över nya bekantskaper.

Dryck med smak av smörkola

En av höstens nyheter är Fazers havredryck med smak av företagets klassiska godisfavorit dumlekola. Drycken, som är mjölk- och glutenfri, samt berikad med riboflavin, folsyra, vitamin D2 och vitamin B12, är gjord på nordisk fullkornshavre. Den kommer att finnas i butik från och med vecka 39. Dumledrycken kan drickas både varm och kall, och kommer också att serveras i samtliga Gateau-butiker.

Mjölkfri Risifrutti

Vecka 39 lanserar även Orkla sin nyhet Risifrutti Vegan, som är gjord på en bas av havre och kokosmjölk och enligt företaget har 45 procent lägre klimatavtryck än originalet. I den veganska versionen har de även minskat sockerinnehållet med 20 procent. Precis som originalet kommer den att finnas med jordgubbs- och hallonsås.
Enligt Orkla fortsätter den växtbaserade trenden starkt och det är mejeriprodukter som driver utvecklingen.

Havremjölk att skumma

Ett annat företag som hoppat på den trenden är det svenska växtbaserade mejeriet Havredals. Till att börja med kommer deras nya havredryck för kaffe enbart vara tillgänglig på caféer och restauranger, men under hösten ska den enligt företagets sociala medier även finnas tillgänglig för konsumenter i dagligvaruhandeln.

Text Susannah Elers