Ny app ska hjälpa konsumenter undvika farliga kemikalier

I slutet av november lanserades Kemikalieappen. Det är ett verktyg som ska hjälpa konsumenter att hålla koll på farliga kemikalier som kan finnas i olika produkter.

Myndigheter och organisationer i 13 EU-länder har samarbetat och tagit fram den nya appen för mobiltelefoner. Från Sverige har Kemikalieinspektionen och Sveriges Konsumenter deltagit.
Syftet är att konsumenter på ett enkelt sätt ska få fram om en produkt innehåller farliga kemikalier, genom att skanna varans streckkod. Det går också att göra en manuell sökning och skicka frågor direkt till företaget.

Rätt till information

Enligt EU:s kemikalielagstiftning Reach har man rätt att få veta om en vara innehåller farliga ämnen. Företaget som säljer eller tillverkar produkten är skyldiga att svara inom 45 dagar från att de fått frågan, och om varan innehåller något av de drygt 200 ämnen som finns på EU:s kandidatförteckning och som är listade som särskilt farliga. Möjligheten finns nu för företag att frivilligt lägga in information om sina varor i en databas som är kopplad till appen.
– Vi hoppas att många företag kommer att vilja informera konsumenterna via appen och databasen. Kemikalieappen gör det enklare för företagen att leva upp till lagstiftningens krav på att ge information om särskilt farliga ämnen till konsumenter, säger Ellen Ingre-Khans, utredare på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Press på tillverkare

Sveriges Konsumenter hoppas att så många som möjligt kommer att skanna och skicka förfrågningar om produkters kemikalieinnehåll; detta för att sätta press på tillverkare och på så sätt fasa ut farliga kemikalier som skulle kunna ersättas med giftfria alternativ.
– Konsumenter vill inte få farliga kemikalier på köpet, var sig det gäller cancerframkallande flamskyddsmedel i en barnstol eller hormonstörande ämnen i plastprylar. Kemikalieappen gör det enklare för konsumenter i hela Europa att använda sin lagliga rätt att få veta om varor innehåller särskilt farliga ämnen, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.
Kemikalieappen finns sedan 27 november tillgänglig både för Android och iOS-telefoner och kan laddas ner via Apple store eller Google Play.

Text Louise Cederlöf Foto Colourbox