Nu lägger sig lugnet för i år

Efter en väldigt hektisk höst är det dags att plocka fram adventsljus, julstjärnor och, förstås, den fantastiska julmusiken. Med snöflingor dalande lägger det sig en sorts lugn inombords och man inbjuds till en stunds reflekterande över året som gått. På förbundsnivå har de största händelserna varit kongressen i maj och uppstart av en ny, lite slimmad styrelse. Ett engagerat och ivrigt gäng som genast kavlade upp ärmarna. Det är ett gott tecken då förbundet, som alltid, vill flytta positionerna för allergifrågorna framåt. En annan höjdpunkt var att förbundets andre vice ordförande, Mikaela Odemyr, blev vald till ordförande i EFA, den europeiska patientorganisationen.

Under allhelgonahelgen genomfördes ännu en Familjestödshelg vid Södergården. Ett härligt gäng familjer möttes under en långhelg. Helt obekanta för varandra då de kom, men goda vänner när de reste hem. Det är så roligt att se hur barnen hittar varandra under dessa få dagar och trivs i en miljö där alla har behov som liknar de man har själv. Detta är en av de mest meningsfulla aktiviteter jag deltar i som förbundsordförande och efter varje tillfälle åker jag hem med ny kunskap och nya erfarenheter.

Under hösten hade jag också förmånen att få delta vid Barnläkarsektionens höstmöte i Falun. Spännande att få höra berättas om ny forskning och nya behandlingar. Olika synsätt gällande val av behandlingsmetoder, läkemedel samt vilka livsstilsråd som ska ges till barn som söker vård för allvarliga reaktioner ventilerades. Och här finns verkligen skillnader. Jag har svårt att se hur barn med svår allergisjukdom ska ges en likvärdig vård över landet om man vid olika vårdinstanser tänker och gör så olika.

Det tydliggör behovet av Nationella riktlinjer för omhändertagande av allergisjukdomarna. Det behövs dessutom en instans som sammanställer forskning och kontinuerligt förser vårdinstanser runt om i landet med ny kunskap och nya behandlingsråd. Det är dags nu. Alldeles för många med allergisjukdom får fortfarande inte del av nya diagnos- och behandlingsmetoder, något som får konsekvenser för hela samhället.

Så, ett nationellt ansvar för allergivården är väl det som står högst även på årets önskelista. Den som inte vill önska sig det kanske ska önska sig en flaska Personell, den personliga parfymen som helt enkelt doftar bara som dig själv. Ni har väl hört om forskningen som säger att din egen personliga doft är anpassad för att attrahera den partner som passar bäst för just dig? Så snillrik är naturen, då vore det väl väldigt dumt att gömma den doften bakom dofter någon annan övertygat oss att vi behöver.

God jul och gott nytt år!

Text Maritha Sedvallson, förbundsordförande