Nu kan Wilma komma in i skolan

När Wilma diagnostiserades med svår pälsdjursallergi för sex år sedan vändes familjen Matsson Frykbergs liv upp och ned. l höst förändras familjens liv igen, tack vare mamma Saras kamp för en allergisluss.

I hjärtat av Bergslagen ligger den bedövande vackra tätorten Ramsberg, inbäddad i gula rapsfält. När Allergia kommer på besök är det försommar. På skolgården pågår ett parti schack i storformat. Nere på grusplanen leker några barn med hopprep. En av dem är Wilma Frykberg, sju år. Hon går i förskoleklass, men kan bara vara med utomhus. Hennes svåra pälsdjursallergi göra det omöjligt för henne att delta inomhus eftersom i princip alla hennes klasskamrater har husdjur. När de andra går in i klassrummet går Wilma med sin assistent hem till familjens röda hus, ett stenkast från skolan, för hemundervisning.

Stor förändring

Men i höst förändras allt. Framför skolan finns nu en vit tillbyggnad med fyra dörrar. En för pojkar, en för flickor, en för personalen och en för Wilma. Det här är en allergisluss som mamma Sara kämpat för i flera år.
– Det här är skitstort! Att hon ska kunna gå i skolan… ja, det är stort. Jag tror inte att jag förstått det här ännu. Det kanske landar i mig i höst, säger hon.
Saras kamp för dottern startade tidigt. Redan som spädbarn anade hon att något inte stämde med Wilma. Hon var ständigt tät i näsan och sov dåligt. Trots en polypoperation blev hon inte bättre.
Sara stod på sig och ville att dottern skulle allergitestas eftersom hon hade börjat se ett mönster. När hennes systers hund var hemma hos dem blev Wilma sämre och när hunden åkte blev hon bättre. Efter mycket tjat allergitestades Wilma när hon var ett år. Resultatet visade svår allergi mot häst och katt. Men Wilma reagerar även på andra pälsdjur, till och med älg, vilket familjen blev varse i och med att pappa Torbjörn jagar.

Positiv trots allt

Wilma reagerar med klåda i näsan, röda och svullna ögon, eksem, trötthet och humörsvängningar. Reaktionen kommer smygande och uteblir inte med hjälp av tabletter. Sara beskriver dottern som oerhört positiv trots situationen, men tror att det kanske är lättare för henne eftersom hon inte vet något annat. Det har varit svårare för resten av familjen.
– Jag är en så sjukt social person egentligen som älskar att laga massa mat och så kommer tjugo personer över och alla bara skriker och skrattar kring bordet. Den delen har försvunnit, att bjuda över folk på det sättet är omöjligt, säger Sara.
Emellanåt åker hon ner i sitt ”allergihål” som hon kallar det.  Då brukar en timmes telefonsamtal med systern hjälpa för att hon ska kravla sig upp igen. Skogen, egentid och bloggen www.samowito.wordpress.com hjälper också när det känns tufft.
– Det svåraste har varit att acceptera. Det är en stor sorg att ens barn inte kan åka hem till kompisar eller ta hem kompisar, säger Sara.

Flyga till månen

Sen en tid tillbaka jobbar hon 75 procent i skolans kök, men så har det inte alltid varit. Genom åren har Sara varit hemma med Wilma eftersom kommunen inte kunnat erbjuda barnomsorg på dotterns villkor.
– När de började prata om att det kunde bli tal om hemundervisning även i ettan, då sa jag bara att vet ni vad, om vi kan flyga till månen måste väl ett barn kunna börja skolan 2016, säger Sara.
Det var först när skolan fick en ny rektor som ville lösa situationen som slussbygget tog fart. Nu är det mesta färdigt. Inne i slussens första rum låser man in sina vanliga kläder i ett skåp och duschar. Sedan öppnar man dörren till nästa avdelning där man tar på sig sina förskolekläder som barnen fått välja själva. Från slussen kommer man sedan in i ett rum där barnen äter och har fritidsverksamhet. Bredvid ligger själva klassrummet. Här kommer Wilma och hennes sju klasskamrater att börja ettan i höst.
– Hittills har Wilma aldrig behövt känna sig utanför trots att hon inte varit med inomhus. De andra barnen har varit väldigt fina och kommer alltid springandes när hon kommer och ropar ”Hej Wilma, när kommer du hit på riktigt?”
NAMN: Wilma Frykberg
ÅLDER: 7 år
BOR: Ramsberg
FAMILJ: Mamma Sara, pappa Torbjörn och storasyster Moa.
ALLERGIER: Svår pälsdjursallergi och skaldjursallergi. Reagerar på pollen, starka dofter och kemikalier, till exempel plaster.

Text Audrey Erath Foto Linda Eliasson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php