Motionärer ovetande om nickelrisk

Med inåtvänd blick tvingar hon upp stången på darrande armar. Hon är en av flera tusen träningssugna som får sin dos motion hos Friskis & Svettis varje dag. Många av dem är allergiker eller astmatiker. Vad de inte vet är att nickel kan finnas här i höga halter.

Det är trångt i entrén till Friskis & Svettis vid Hornstull i Stockholm. Ett pass har just slutat och tröttkörda motionärer trängs med nyanlända, som har passet framför sig. Detta var förr en biograf, nu finns två salar för gympa och två för träning med redskap.
Hälsotrenden är stark i samhället. Motion är bra, det vet alla. Så efterfrågan på träning är stor. Här finns det mesta i träningsform, från soft dans och yoga till intensiv gympa och spinning.
Liv Röse Bivall är områdeschef med åtta medarbetare. Hon har inte hört talas om att någon skulle ha fått eksem i händerna av att besöka gymmet.
–– Nej, det är helt nytt för mig. Jag har aldrig hört några klagomål. Däremot finns det personer med astma som tränar. Själv får jag astma av ansträngning så jag måste vara försiktig och värma upp väl, berättar Liv Röse Bivall.
Om någon får fysiska problem vid träningen finns det beredskap för att ta hand om det, poängterar hon. Handskar av tyg och läder finns till salu i kassan om man behöver skydda sina händer.

Vill köpa det bästa

Friskis & Svettis köper in sina träningsredskap centralt. Hon vet inte om de är testade för nickel, eller om de avger nickel. Det finns en miljöpolicy för företaget som omfattar allergirisker när det gäller parfymer, hårschampo och duschkrämer.
–– Vi vill gärna köpa det bästa som finns så nu måste vi ju undersöka detta med nickel, tycker hon.
Forskningen visar att det räckor för en nickelallergiker att komma i kontakt med nickel i tre sekunder för att personen ska få eksem. Så det gäller att vara uppmärksam, både som allergiker och gymägare.
I andra fall kan reaktionen komma långt senare, och man förknippar kanske inte eksemet på händerna med gymmet man besökte i förra veckan.
I styrketräningssalen överröstar pumpande musik slamret från hantlar och skivstänger. Här är gott om folk i alla åldrar trots att det är en vanlig förmiddag. De flesta maskinerna har gummibeläggning på handtaget. Men skivstänger och hantlar verkar vara förnicklade.
Lena Akke, 49, instruktör, har också astma och tar mediciner morgon och kväll. Hon tycker att träning har hjälpt henne att komma tillrätta med astman.
–– Jag leder pass och tränar själv tre gånger i veckan. Det mår jag väldigt bra av, säger hon.

Hur ofta tränar du?
Är du allergisk mot något?

Bengt Haleen, 73 år.
–– Jag tränar på gymmet två gånger i veckan och kör dessutom ett gympapass.
–– Jag är allergisk mot katter och gräs.
Har du känt av allergi här eller funderat på det?
–– Nej, men kan inte gå och oroa sig för allt här i världen.

Harriet Lacksten, 64 år.
–– Jag tränar en eller två gånger i veckan. Jag är allergisk mot nickel men det har blivit bättre med åren. Förr jobbade jag i affär med mynt, då var det illa. Jag har inte upplevt det här, men jag undviker vissa handtag.

Annabel Aroka, 18 år
–– Jag tränar fem, sex gånger i veckan, med hantlar och grejor.
–– När jag var barn var jag jätteallergisk mot allt möjligt, som ägg, mjölk, vete, och havre. Nu är det bara gräs och pollen. Jag har inte haft kontaktallergi och inte upplevt någon allergi här.

Felix Flygare Floderer, 22 år
–– Jag tränar inte så ofta. Idag är jag gäst här. Jag tränar med hantlar hemma. Jag är inte allergisk mot något.

Text Eva Ekelöf

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php