Mjölkfri boom i butiksdiskarna

De senaste månaderna har flera nya mjölkfria produkter nått butiksdiskarna – till alla mjölkproteinallergikers glädje.

Framför allt är det nya mjölkfria yoghurtalternativ som gjort sitt intåg i butikerna. I februari lanserade mejeriföretaget Valio, som hittills bara erbjudit laktosfria produkter, en ny serie havrebaserade mjölk- och yoghurtprodukter i olika smaker och storlekar. Yoghurtalternativen i serien Oddlygood innehåller ärtprotein och kan även innehålla spår av råg, vete och korn.
Kokos är annars en populär råvara att göra yoghurt på. Företaget The Coconut Collaboratives kokosbaserade yoghurt började nyligen säljas i bland annat Ica-butiker, bland annat i smakarna blåbär och mango/passionsfrukt. Även Garant har lanserat kokosyoghurt i portionsförpackningar som finns att köpa på bland annat Willys och Hemköp. Förutom den naturella varianten görs yoghurten även i smakerna hallon och mango – utan tillsatt socker. Dessutom har Ica nyligen kommit med en egen kokosbaserad yoghurt, i samma smaker som Garant.
En annan nyhet är att den gräddbaserade likören Baileys Irish Cream lanserats i en variant gjord på mandelmjölk istället för grädde. Den nya mjölk- och glutenfria varianten finns inte i Systembolagets butiker, men mjölkallergiker som suktat efter gräddlikör kan beställa den via bolagets beställningssortiment.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox