Mindre besvär med nybadad hund

Forskare har tagit fram ett schampo som tvättar bort större delen av hundens allergen. Om fler använde det till sina hundar skulle det förbättra tillvaron för dig som är allergisk hävdar företaget som säljer det.

Att ha hund fast man är hundallergisk är ingenting som läkare rekommenderar, det kan leda till astma. Trots det finns det de som har svårt att avstå. En del tar till åtgärder som att städa extra noggrant, sätta in en luftrenare och bada hunden regelbundet.
Men, det kan finnas anledning även för icke-allergiska hundägare att göra sin hund så ren som möjligt, till exempel för att kunna träffa sina allergiska vänner och anhöriga.
– Vi försöker omvandla forskningsresultat till att få fram produkter som ska bidra till så
allergivänliga hundar som möjligt. Det hjälper inte bara enskilda allergiker, vi vågar påstå
att vi gör en samhällsinsats eftersom vi och våra kunder minskar mängden allergener i
samhället, säger Bo Karlstedt, vd för företaget Medi-Tec som tillverkar och säljer schampot Allergenius.

Specialschampo

En nybadad hund är mindre allergiframkallande än en som är mindre välskött.
– Men, poängterar Bo Karlstedt, det krävs ett specialschampo, annars kan man få motsatt effekt. Det vill säga, om man använder schampo som irriterar eller torkar ut huden ökar mjällbildningen och hunden avger mer allergen.
Det oparfymerade schampot tvättar bort upp till 90 procent av hundens allergen från hud och päls. Det kan även användas till katter och andra pälsdjur.
– De första testerna har visat att regelbunden användning av schampot kan bidra till att sänka
hundens allergenutsöndring även på lång sikt.
Schampot är utvecklat och producerat under läkemedelsnära former i Sverige. Hur effektivt det lindrar besvären beror på hur allergisk personen ifråga är och om det finns andra allergier utom den mot hund, förklarar Bo Karlstedt.

Hur vet man att schampot fungerar?
– Medi-Tec har utvecklat ett test som kan mäta mängden allergen hos hunden, både i hud, päls och saliv. Genom att mäta före och efter tvätt med specialschampot, kan man med fog påstå att det fungerar.

Räcker det att hud och päls är rena, allergenen finns ju även i saliv och urin?
– Saliv är mest problematiskt vid kontakt, det är allergenen från päls och hud som är lättflyktiga och hamnar i luften. Och man kan lära en hund att inte slickas, det är en disciplinfråga.
Med-Tec har frågat kunderna varför de köpt schampot; 30 procent svarade att det var på grund av egen allergi, 70 procent att de gjorde det av hänsyn till allergiker i omgivningen.
– Jag tror inte att det nya hundschampot löser problemen med hund i allmänna utrymmen, säger Marie-Louise Luther, innemiljöombudsman på Astma- och Allergiförbundet. Det är svårt att dra för stora växlar på testerna när det gäller schampot då känsligheten hos pälsdjursallergiker är olika och allergener och halter skiljer sig åt mellan olika hundar. Det är nog också orealistiskt att tro att hundägare schamponerar sina hundar så ofta som behövs.

Text Lena Granström Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php