Matallergikortet kan ge en tryggare sommar

Att njuta av goda måltider är en viktig del av semestern för många människor. Nu kan du som är allergisk mot födoämnen minska riskerna för att få i dig sådant du inte tål under utlandsvistelsen.

Lagom till sommarens resor har Astma- och Allergiförbundet uppdaterat sitt Matallergikort med ännu fler funktioner. Med hjälp av sajten www.matallergikortet.se kan du översätta cirka 200 ingredienser till över 30 språk. När du skapat ditt personliga kort kan det sparas som PDF, skickas via e-post, skrivas ut och tas med på resan i ett format som passar i plånboken.
Matallergikortet redogör för vad du inte tål och visas upp för exempelvis servitören på restaurangen eller caféet. En nyhet är att när du en gång fyllt i ett kort behöver du inte fylla i allergierna igen, utan kan kopiera ett befintligt kort och enkelt byta till ett annat språk.
En annan förbättring är att Matallergikortet i sommar kommer att uppdateras med förklarande texter. Istället för att bara visa att du är allergisk mot exempelvis jordnötter, kommer kortet också automatiskt att meddela i vilka produkter som jordnötter kan finnas. Det underlättar för kocken. De råvaror som kommer att ha förklarande texter är mjölk, laktos, ägg, gluten, vete, sojabönor, blötdjur, jordnötter, nötter, kött och baljväxter.
–  Många människor med matallergi drar sig för att resa eftersom de känner sig otrygga. Vi vet att Matallergikortet kan vara till stor hjälp och hoppas att det ska bidra till att fler människor med matallergi vågar ge sig ut och resa, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Fakta

I Sverige är cirka 15 procent av den vuxna befolkningen allergisk mot ett eller flera födoämnen. De födoämnen som oftast ger upphov till allergi är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter, frukt och grönt, nötter, jordnötter, fröer och spannmål.
På sajten matallergikortet.se finns medlemmarnas bästa restips, från allt vad du ska tänka på när du planerar din resa tills när du är framme på resmålet.
Matallergikortet är gratis för alla medlemmar i Astma- och Allergiförbundet. Är man inte medlem kan man enkelt bli medlem och få tillgång till sajten och kortet på en gång. Nu finns möjlighet att betala sitt medlemskap via Swish – snabbt och smidigt.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php