– Vi reste med kylväska och minimalt med kläder
Att resa utomlands med allergier i familjen kan kännas som något oöverkomligt. Men allt går – åtminstone med en hel del planering. Familjen Johansson packade ner egen havremjölk, smör och yoghurt i en kylväska och begav sig till Spanien.
Då uppstod frågan hur gör man egentligen när man reser med ett matallergiskt barn?
– Colin är allergisk mot mjölk- och sojaprotein och själv har jag nyligen diagnostiserats med celiaki, så förutsättningarna för vår resa var helt klart annorlunda denna gång. Det uppstod en massa frågetecken och jag började be om tips i olika Facebook-grupper för allergiker, säger Emelie Johansson.
Det var helt klart värt krånglet
Familjen Emelie, Mats, Colin och Mats dotter Amy skulle hyra ett hus i sydvästra Spanien tillsammans med Emelies pappa och släkt. Med tillgång till eget kök skulle de ha möjlighet att laga mat själva och inte enbart behöva förlita sig på restaurangernas utbud. Däremot hade familjen inte en aning om hur det allergifria utbudet i mataffärerna såg ut. När Emelie läste på inför resan fick hon veta att de ersättningsprodukter till mjölk som finns i Spanien ofta består av soja, som Colin alltså inte tål. Då kom hon och maken Mats fram till att det bästa nog var att ta med sig egna ersättningsprodukter.
Sagt och gjort
En kylväska packades full med havremjölk, havreyoghurt, mjölkfritt smör samt en hel del kylklampar och checkades in med resten av bagaget.
– Då visste vi att Colin skulle få en ordentlig frukost i alla fall. Visst tog kylväskan lite plats, men min man fick packa minimalt med kläder i stället. Maten höll sig bra och var kall när vi packade upp den åtta timmar senare.
Och tur var det i den ort som familjen Johansson bodde i visade sig nästan ingen ha hört talas om mjölkprotein- eller sojaallergi.
– Colin älskar korv, men jag letade förgäves i kyldiskarna efter korv han kan äta. Däremot fanns det ett stort utbud av glutenfria livsmedel med tydliga märkningar både i mataffärerna och på restaurangerna. En person som bor i Spanien berättade att förbundet för celiaki har arbetat hårt för att få ut kunskap om sjukdomen, säger Emelie.
Allergikort på spanska
Som tur var hade familjen med sig ett allergikort med information på spanska om vad Colin inte tål, som de kunde visa upp i affärerna. Tack vare det fick de hjälp att tyda innehållsförteckningarna trots att få spanjorer i området talade engelska. Och även om maten blev lite torftig Emelie och Colin fick hålla sig till rena råvaror som kycklingfilé och ris klarade familjen resan utan några allvarligare incidenter.
– Även om det var frustrerande att inte kunna stanna var som helst och äta var det underbart att se barnen uppleva havet för första gången, jaga vågor och bygga sandslott. Det var helt klart värt krånglet!
Allt gick så bra att de nu planerar en ny resa till nästa höst.
– Fast den här gången kommer vi nog testa att bo på hotell med all inclusive. Vi har fått tips om ett hotell i Grekland som har bra koll på allergier. Det ska bli roligt att kunna äta på restaurang och skönt att slippa laga all mat själv, säger Emelie.
Hennes tips till andra familjer som vill ge sig ut och resa trots matallergier är att vara väl förberedda och att läsa på så mycket som möjligt om resmålet.
Nu tillhör inte familjen Johansson dem som måste handskas med riktigt svåra allergier i familjen, Colin har till exempel aldrig fått en anafylaktisk chockreaktion. Men även för familjer med svårare födoämnesallergier är förberedelserna en förutsättning för att komma iväg mediciner i handväskan, allergikort och koll på närmaste sjukhus.