Mästerkock med skaldjursallergi

I programmet Sveriges Mästerkock som just nu visas på TV4 tävlar tolv amatörkockar mot varandra i allt från majonnäsvispning till vem som lagar godast mat. En av de tävlande är Jakob af Petersens – som är allergisk mot bland annat skaldjur.

Hur gick det att delta i ett matlagningsprogram och samtidigt vara skaldjursallergiker?
– Det gick bra. Det enda tillfället jag fick tänka till lite var när vi skulle laga en rätt som baserades på räkor, eftersom jag reagerar med bland annat kraftig klåda på just räkor. Då bestämde jag mig för att gå utanför boxen och laga en räkceviche, räkor som marinerats i bland annat limejuice, olivolja och koriander. På så sätt kunde jag smaka av marinaden utan att behöva äta av räkorna, som jag hade behövt göra om jag lagat en soppa eller en räkpasta.

Och hur har du gjort för att allergin inte ska begränsa dig i din matlagning annars?
– Det är inte någon jätteallvarlig allergi, så jag känner mig inte så begränsad. Om jag lagar middag med skrejtorsk till exempel och vill ha färska räkor till serverar jag det till mina gäster, men inte till mig själv. När det gäller råa stenfrukter, som jag också reagerar på, ser jag till att hetta upp och använda frukterna i en paj eller liknande.

Håller du på med mat även efter programmet?
– Ja, det gör jag. Jag sa upp mig från mitt jobb inom bank- och kreditkortssektorn eftersom jag inte fick tjänstledigt inför inspelningen. Så vi får se vad som händer när programmet är slut!

Text Zandra Zernell Foto Daniel Ohlsson/TV4