Malin skapade choklad hon själv kan äta

Som allergiker måste 28-åriga Malin Westergren alltid tänka sig för innan hon äter något. Nu har hon tagit fram en egen vegansk choklad, fri från sex allergener.

Malin, som vare sig tål jordnötter, trädnötter, mandel eller frukter som jordgubbar och äpple, måste alltid läsa innehållsförteckningen innan hon äter något. En vardag hon delar med andra födoämnesallergiker.
Nu har hon tagit fram ett eget chokladmärke med vegansk choklad, fritt från nötter, jordnötter, mandel, mjölk, soja, ägg och gluten. 
Det började för ungefär ett år sedan då Malin började sälja lösgodis i sin webbshop, lösgodis som garanterat inte hade varit i kontakt med butikernas nötförsäljning i lösvikt.

Första pralinen

För att utöka utbudet kartlade hon marknaden för sötsaker. Hon hittade en fabrik i Finland som i 25 år tillverkat choklad för allergiker. Inför julen började hon sälja praliner därifrån.
– Det var faktiskt då som jag själv åt en pralin för allra första gången, berättar Malin som bor i Gävle.
 Snart insåg Malin att hon ville ta fram ett eget märke under namnet Lyckorus of Sweden. Den finska fabriken var intresserad av att hjälpa till.
– Tillsammans har vi tagit fram sex smakkombinationer, bland annat vit choklad med blåbär, ljus choklad och mörk choklad med jordgubbssmak. Chokladen som har en kakaohalt under 55 procent är baserad på ris.

Träffar kunder

I dag har Malin lagt ned webbshopen och satsar på sitt eget varumärke.
– Jag ser fram emot att fortsätta sälja allergivänliga, glutenfria och veganska produkter till landets butiker, caféer, konditorier, webbutiker med mera.
För att fler allergiker ska hitta till de säkra godsakerna har hon tagit kontakt med allergiföreningar. 
Till hösten står en chokladprovning för en astma- och allergiförening på schemat.
– Det är roligt att träffa kunderna, säger Malin, glad över att träffa andra som alltid måste vara uppmärksamma på vad de äter.

Text Marita Wass Foto Lyckorus of Sweden