Lisa ser fram emot somrigt uteliv

Den här våren längtar Lisa Pramholt efter sommaren. Efter att ha fått prova en ny behandling är hennes gräspollenallergi nästan helt borta.

Efter tre sprutor i ljumsken kan 23-åriga Lisa Pramholt äntligen njuta av utelivet under sommarhalvåret.
– Det var min husläkare i Malmö som tipsade om projektet vid universitetssjukhuset MAS. Det var det bästa tips jag fått. Det förändrade mitt liv.
Lisa Pramholt har varit allergisk mot gräs sedan hon var tolv. Besvären förvärrades för varje år och när hon var i tjugoårsåldern hade hon så allvarliga andningsbesvär att hon under vår- och sommarperioderna knappt kunde vara utomhus.
– Min kropp gick på högvarv för att bekämpa allergin. Jag hade svårt med andningen, särskilt nattetid, och så svullna och rinnande ögon att jag hade svårt att hålla dem öppna. Jag var inomhus för det mesta. Kunde aldrig promenera, aldrig spela fotboll eller grilla. Inte heller gå ut med min hund, vilket gjorde oss båda ledsna.

Trött av medicinen

För att lindra besvären fick Lisa allt starkare mediciner av sin läkare, men de hjälpte inte och de höga doserna kortison gjorde henne ständigt trött.
– Det kändes hopplöst och jag trodde verkligen inte att jag någonsin skulle kunna bli befriad från min plåga. Så när jag fick reda på möjligheten att testa det nya vaccinet blev jag självklart intresserad. Samtidigt en smula orolig. Hur skulle kroppen reagera? Skulle jag bli ännu sjukare? Men jag bestämde mig för att prova, det var värt risken. Jag längtade ju efter att bli frisk.
Vid första besöket blev Lisa informerad och testad. Först gången därpå var det dags för den första sprutan.
– Det var skönt att ta det steg för steg. Jag tycker inte om att få sprutor, men läkaren var lugn och förstående och fick mig att tänka på annat. Det blev en aning svullet i ljumsken efter sprutan. Annars kände jag mig helt okej.

Underbar sommar

Behandlingen, en spruta var tredje vecka, fungerade bra. Lisa blev, enligt planerna, färdigbehandlad precis lagom till pollensäsongen. Hon fick med sig tabletter från sjukhuset om hon mot all förmodan skulle få en allergisk reaktion.
– Men jag behövde aldrig använda dem. En enda gång fick en liten reaktion när jag var på ett ställe med nyklippt gräs. Mina ögon kliade och rann och det kittlade i halsen en liten stund, men när jag kom hem tvättade jag ansiktet med kallt vatten och då lugnade det sig Annars var det helt lugnt. Inga andningsbesvär och inga rinnande ögon. Det blev en underbar sommar. Jag tog igen allt som jag missat under tidigare år och kunde leva ett somrigt uteliv som alla mina kompisar. Plus gå ut med hunden igen. Härligt!

Text Carina Roxström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php