Gräs är gräsligt för Albin

För fotbollskillen Albin Persson tar det på krafterna att vara gräsallergiker. Orken tryter på planen när gräset är nyklippt. Nu hoppas han på att bli vaccinerad mot sin allergi.

Hemma hos 9-årige Albin Persson i Vassmolösa, Småland, råder det inga tvivel om att det är fotboll som är hans största intresse. Han har sängkläder och planscher på väggarna med favoritlaget Liverpools emblem. Albin gillar att vara ute och spela fotboll, även om det är besvärligt att springa runt i gräset eftersom han är allergisk mot gräspollen.
– Det börjar på våren. Jag tycker det är irriterande och jobbigt. Det rinner i ögonen och näsan hela tiden. Det är inte så kul och jag har blött näsblod när jag snutit mig mycket, säger Albin Persson.
För tre år sedan misstänkte Albins föräldrar att han var allergisk.
– Vi hade en tjurig son och det rann konstant ur näsan på honom. Det slutade aldrig och vi tänkte att det inte kunde vara en vanlig förkylning, säger Annika Persson Åberg, som är Albins mamma.

En del av vardagen

Albin fick receptfria tabletter mot pollenallergi. Han blev delvis bättre men han hade symtom stora delar av året. Besvären blev värre för varje år.
I oktober förra året kontaktade de vårdcentralen för att få utrett vad som orsakade obehagen. Genom tester fick Albin veta att han är allergisk mot pollen från björk och gräs.

Jag vill inte ta droppar – det svider i ögonen

Hans föräldrar tycker det är bra att få kunskap om vilka ämnen som Albin reagerar på.
– Det var jobbigt innan vi visste vad Albin är allergisk mot. Nu har det blivit en del av vardagen. Det som är jobbigt nu är väl att det är varmt ute länge. Växtsäsongen har blivit längre och det blir längre allergiperioder. Jag såg blommande gräs i november, säger Annika.
Albin blir också trött och får huvudvärk när det är pollensäsong. Han är ändå en aktiv kille som aldrig undviker aktiviteter för att han är allergisk.
– Det är, som läkaren sa, inte lätt att undvika luftburna grejer men tabletter hjälper på det viset, säger Annika.
Albin får dras med rinnande ögon eftersom han vägrar att ta ögondroppar.
– Jag vill inte ta droppar för det svider i ögonen, säger Albin.

Påverkar humöret

En syssla som han avstår, och till sin stora glädje slipper, är att klippa gräset i familjens trädgård. Det får däremot storebror Wilhelm göra medan lillebror Albin kan sitta inomhus och titta på.
– Det är riktigt roligt att se Wilhelm lida, säger Albin och skrattar.
Förutom två små björkar runt tomten är det främst tallar i omgivningen där Albin och hans familj bor.
– Vi bor nästan mitt i en tallskog, vilket är tur i oturen, säger Annika.
Albin spelar fotboll i laget Möre BK där han oftast är forward eller spelar på mittfältet. Han skulle aldrig ställa in en fotbollsträning eller match, men han blir snabbare trött och ansträngd när det är pollen i luften. Det kan visa sig på humöret.
– Jag tror inte att Albin själv reagerar men omgivningen märker humörsvängningarna. På fotbollsmatcher tänder han till. En gång när Albin spelade i nyklippt gräs blev han så arg att de fick avbryta matchen och han blev utvisad, säger Annika.

Väntar på vaccin

Eftersom Albins allergiska besvär har blivit sämre för varje år hoppas han nu få bli vaccinerad.
– Om hans allergi bara blir värre vore det bra om det går att vaccinera bort. Vi har hört att det går att vaccinera mot gräspollen och väntar på att bli remitterade för utredning men vet ännu inte hur det blir, säger Annika.
I familjen är föräldrarna allergiska mot björk och starka dofter men Albins syskon, Wilhelm och Elvira, har inga allergier.
Albin fasade för att han skulle vara överkänslig mot familjens katter men testerna visade inga pälsdjursallergier. Han kan utan problem fortsätta att gosa med katterna Jackson och Sting.
– Det var jag verkligen glad för, säger Albin och ler medan han klappar katten Jackson.

Namn: Albin Persson
Ålder: 9 år
Bor: Vassmolösa
Familj: mamma Annika, pappa Mattias, storebror Wilhelm, lillasyster Elvira
Allergi: björk- och gräspollen

Text Anna Smedberg Foto Vibeke Aronsson