Låt barnen vara med i matlagningen

Att få barn att testa nya rätter kan vara en utmaning – men det finns knep att ta till.
– Barn blir mindre kräsna när de får vara med och laga maten, säger matbloggaren och kokboksförfattaren Fanny Lindkvist.

Finns det något man kan göra för att öka sina barns nyfikenhet och lust till mat? Ja, det finns det, menar tvåbarnsmamman Fanny Lindkvist, som i höstas kom ut med kokboken ”Det stora matäventyret – att lyckas med barnen i köket”.
– Alla barn är förstås olika, men jag tror att det går att träna upp matglädjen hos de flesta. Åtminstone lite grann, säger hon.
Själv har Fanny Lindkvist två barn, Sixten, 6, och Betty, 3. Alla i familjen äter kost utan mjölkprotein, gluten och soja, eftersom det finns födoämneskänslighet av olika slag i familjen.

Rensa bord och bänkar

När vi är på besök hemma i familjens lilla kök i Årsta söder om Stockholm ska Fanny och barnen precis laga lunch. Sixten och Betty har fått bestämma vad som ska lagas och på menyn står tomatsoppa med grönsakstopping samt bananglass till efterrätt. De sätter sig vid köksbordet, där mamma Fanny har lagt fram skärbrädor och knivar till dem.
Både köksbordet och bänkarna är rensat från bråte.
– Det underlättar mycket att inte ha saker framme som kan förstöras av matspill när barnen ska vara med i matlagningen. Om allt onödigt är undanplockat kan man koncentrera sig på att fördela sysslor istället, säger Fanny.
Betty skär morötter i skivor och Sixten delar sötpotatisskivor i mindre bitar – båda med varsin liten barnanpassad kockkniv. Fanny berömmer och delar ut uppmaningar.
– Lite mindre. Precis – det där blir utmärkt, Sixten! säger hon och ställer fram en liten ugnsform.
– Bra Betty, lägg skivorna i formen sen.

Får vara med och bestämma

Fanny Lindkvist älskar att laga mat – och den kärleken har hon försökt förmedla till sina barn.
– Jag är ingen lekmamma som sitter och leker med bilar och dockor. Istället låter jag barnen vara med och göra det jag gillar, som att pyssla och laga mat. Men vi gör det på ett lekfullt sätt, säger hon.
En sak hon tycker är viktig är att matlagningen tillsammans med barnen ska kännas som ett lagarbete och inte som att det är hon som styr. De får vara med och bestämma saker som kryddning och tillbehör, ibland fritt och ibland genom de alternativ hon ger dem.
– En klassiker är att barnen får uppdraget att duka, men dukning är ju det tråkigaste i hela middagslagningen! Men att få vara ansvarig för att krydda, provsmaka, kavla eller mixa något – det är mer spännande.
Nu sprider sig en doft av rostad sötpotatis i lägenheten och medan Betty har hoppat upp på en pall vid spisen och står och rör i en gryta med hackad lök, hjälper Sixten till att hälla i vatten och krossade tomater. Sedan ska soppan puttra.

Vips är lunchen fixad

Vad tycker då egentligen barnen är det roligaste med att laga mat?
– Jag gillar att röra! säger Betty.
– Och jag gillar att hacka grejer. Och att provsmaka, säger Sixten.
När soppan är mixad är det dags för just provsmakning.
– Vad gott det blev! Vilken bra kryddning du gjort, Sixten, säger Fanny.
Sixten smakar på soppan och instämmer.
– Supernajs, berömmer han sig själv.
Han och Betty får sedan hjälpas åt att rulla frysta bananer i kakaosmör och kakao, och vips så är lunchen fixad. Lite chokladspill på diskbänken och tomatsoppa på spisen – men en gnutta kladd får man räkna med när tre personer lagar mat tillsammans…

Fannys tips

  • Försök att hålla köksbänkarna fria från saker som inte ska vara där. Lägg vassa knivar och verktyg på ett säkert ställe.
  • Plocka fram alla ingredienser och verktyg som behövs. Fördela ansvaret mellan alla som är med och lagar.
  • Ställ tillbaka en ingrediens så fort ni är klara med den, så blir det mindre städning efteråt.
  • Ha ett fat vid spisen där ni kan lägga kladdiga slevar under matlagningen och en balja med vatten för kladdiga saker.
  • Lär barnen hur de ska göra för att inte bränna sig, men ge inte ständiga förmaningar.
  • Yngre barn kan få enklare uppgifter, medan äldre barn klarar uppgifter i flera steg.
  • Gör ingen grej av om barnet tappar intresset för matlagningen, det ska kännas roligt att laga mat.
  • Glöm inte att uppmuntra mycket!

Källa: ”Det stora matäventyret” av Fanny Lindkvist.

Text Zandra Zernell Foto Johan Kindbom