Kortisonmedicinen Betapred slut hos leverantören

Kortisonpreparatet Betapred är sedan ett par veckor slut på de flesta apotek runt om i landet. Först i början av juli väntas medicinen finnas tillgänglig igen. Nu ombeds allergiker be sina läkare att skriva ut ett annat kortison istället.

Betapred används för att dämpa inflammationer och allergiska reaktioner vid allt från getingstick till svår nötallergi, men också som korttidsbehandling vid svår astma. För många allergiker är tabletterna alltså en trygghet att ha med sig i väskan, som komplement till adrenalinsprutor. Men sedan ett par veckor tillbaka går medicinen inte att få tag i.
Enligt Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket AB, är de senaste beskeden från tillverkaren att Betapred kommer in den 29 juni. Det innebär att den kan finnas i butikerna vecka 27, vilket är första veckan i juli.
Även det utbytbara alternativet till Betapred, Betametason Alternova, är slut och kommer först i augusti.
Som tillfälligt alternativ har Apoteket AB ordnat fram ett kortisonpreparat som heter Betnesol, men som är ett så kallat licensläkemedel.
– För att kunna få det behöver man kontakta sin läkare, som i sin tur ansöker om licens hos Läkemedelsverket för att skriva ut medlet, säger Magnus Frisk.
En del apotek kan ha det alternativa kortisonet Betnesol hemma, men annars måste det beställas hem.

Ökad efterfrågan

Enligt Magnus Frisk är en av anledningarna till bristen på Betapred att en liknande medicin tagit slut, vilket ökade försäljningen av Betapred mer än tillverkaren räknat med.
Försäljningen av allergimediciner har överlag ökat kraftigt under våren och på sina håll har det rapporterats om tillfällig brist på den vanliga allergimedicinen Aerius. Enligt Magnus Frisk har det även varit brist på milda kortisonkrämer, men där finns det alternativ att få antingen genom läkare eller lite starkare preparat.
– Det tre första veckorna i maj hade vi på Apoteket en ökning på 60 procent i försäljningen av allergiläkemedel jämfört med föregående år. Det hör troligtvis ihop med vädret – en lång vinter och en extremt torr och varm vår gjorde att allergisäsongen blev väldigt komprimerad.

Text Zandra Zernell