Julfint utan levande gran och hyacinter
Var fjärde svensk har någon gång fått allergibesvär i samband med julen, visar en undersökning. Granen, julblommor, damm och pälsdjur orsakar flest reaktioner. Men det finns saker man kan göra för att hindra och lindra.
Det är dels de allergiframkallande mögelsporerna som ställer till det; enligt McNeil och Livostin, som beställt undersökningen, tiodubblas mögelsporerna efter att julgranen varit inomhus i två veckor vilket gör att man då har 5000 mögelsporer per kubikmeter luft. Det kan likställas med att ha ett mögelangripet hus.
Dessutom kan pollen följa med granen in vilket gör att pollenallergiker kan reagera. Även personer med doftöverkänslighet kan få besvär av julgranen; alla granar, även Kungsgran som sägs lukta mindre, avger terpener som kan vara irriterande. Astma- och Allergiförbundet råder därför allergiska och doftöverkänsliga personer att använda plastgran.
Doftfria växter
Undersökningen visar också att hälften av de tillfrågade aldrig eller sällan gör rent sitt julpynt från damm. Om man är känslig mot damm kan det alltså vara idé att rengöra både pynt och plastgran regelbundet samt att förvara sakerna i plastlådor där inte damm samlas lika lätt.
Inomhusväxter som hyacint och tazetter är kända för att orsaka allergiska besvär och bör därför bytas ut till doftfria alternativ som exempelvis azalea och novemberkaktus.
Ines Vinge, specialistläkare och allergiforskare, har kommenterat undersökningen åt Livostin. Hon tipsar om att vädra ofta trots att det är kallt ute, detta eftersom kvalster trivs när det är varmt. Tomteskägget kan till och med läggas i frysen ett par dygn just för att bli av med kvalster. Ines Vinge påpekar också att det är viktigt att behandla sina allergiska besvär med nässpray, ögondroppar, astmaspray eller andra mediciner som kan vara aktuella.
Källa: Astma- och Allergiförbundet samt McNeil och Livostin.
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Livostin den 3-10 november 2016. Totalt 1000 webbintervjuer genomfördes i Novus Sverigepanel bland ett riksrepresentativt urval av personer i åldern 18-79 år. Panelen är slumpmässigt rekryterad.