Hjärtat klappar för djurallergikerna

Hans Grönlund forskar om cancer, sjukdomen MS och covid-19. Ändå klappar hjärtat lite extra för forskningen om pälsdjursallergi, där förmodligen ingen vet lika mycket om molekylerna som skapar allergi. Målet? Ett vaccin som kan bota alla djurallergiker.

Det var bland skalbaggarna och fjärilarna ute i skogen som han som liten hittade sitt kall. Intresset för naturen ledde till biologistudier på universitet, som han varvade med dykning, resor och uppdrag som FN-soldat på Cypern.

I dag är Hans Grönlund docent i immunologi vid Karolinska institutet. Som immunolog är han inblandad i en hel del forskning om hur små biomolekyler kan designas för att påverka vårt immunsystem i bekämpningen av olika sjukdomar. Ett stort framsteg jämfört med när han började sitt första riktiga jobb på Statens bakteriologiska laboratorium, som i dag är en del av Folkhälsomyndigheten.

– Det var på biokemins forntid, kan man säga. Men också en spännande tid att vara med om, eftersom det var starten på den biomedicinska revolution som lett fram till alla de nya bioteknologiskt framställda mediciner vi i dag har mot sjukdomar som cancer, MS och astma, säger han.

Även när det gäller botande behandling av allergier är detta viktigt. På läkemedelsbolaget Pharmacia Diagnostics arbetade Hans Grönlund med att kartlägga vilka olika allergiframkallande molekyler som finns hos till exempel katt och hund. Den kunskapen tog han senare med sig till Karolinska institutet. Det resulterade bland annat i studier om en helt ny form av immunterapi, alltså vaccinbehandling, mot bland annat kattallergi.

– Till skillnad från de vaccintekniker som redan används bygger våra tekniker på biotekniskt framställt och renat allergen från katt eller hund, inte på extrakt från päls som samlats ihop från olika individer. Det blir mycket mer effektivt och träffsäkert.

Forskning har också gjorts kring ett kombinerat vaccin mot flera pälsdjur. Men finansieringen av vaccinen har satt stopp. Det kostar så pass mycket pengar att ett läkemedelsbolag måste plocka upp bollen – och där finns ännu inget intresse, menar Hans Grönlund.

Tack vare forskningen om allergena molekyler vet vi i dag att det är inte finns några allergivänliga hund- eller kattraser – utan att utsöndringen av allergiframkallande ämnen kan skilja sig mer mellan olika individer.

– Det är viktig kunskap eftersom det finns en myt om att hundar med till exempel lång päls är mer allergiframkallande. Men allergen hos hundar finns även i saliven och hos okastrerade hanhundar i urinen. Vad du reagerar på beror på vilka komponenter hos hunden eller katten du är allergisk mot.

Vad är då förhoppningen framåt?
– Allergi mot pälsdjur är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige, som dessutom ofta leder till astma. Jag hoppas att vi ska inse vilken vinst det vore att kunna förbättra livet för alla dessa människor genom att satsa på mer effektiva vaccin.

Text Zandra Zernell Foto Jens Sølvberg