Havregurt nominerad till årets matfusk

Havregurten var en av fem finalister till antipriset ”Årets matbluff”. Anledningen är att yoghurt-alternativet inte innehåller någon levande bakteriekultur. Vann gjorde Lätta original.

Det är konsumentföreningen Äkta vara som anordnar tävlingen om Årets matbluff 2018. Av 120 nomineringar valde föreningens jury ut fem finalister. Bland finalisterna fanns alltså företaget Oatlys Havregurt Naturell, som äts av många med allergi mot komjölksprotein.
Anledningen till att havregurten nominerats är att den, till skillnad från vanlig yoghurt, högpastöriseras efter att syrningen med bakteriekultur görs. Det innebär att bakterierna som tillsätts dör – och därmed försvinner ett av skälen till att många äter yoghurt, enligt Äkta vara.
Oatly, å sin sida, menar att nomineringen är orättvis eftersom företaget aldrig sagt att deras havregurt är en yoghurt eller innehåller levande bakteriekultur.
”Om någon ändå uppfattat att det är så ber vi så hemskt mycket om ursäkt. Vi är måna om att ta fram goda och hållbara produkter och är alltid transparenta med vad de innehåller. Därför deklarerar vi att vår havregurt innehåller syrningskultur”, skriver företaget på sin hemsida.

En av fem finalister

Till Allergia säger Oatly att deras distribution inte skulle klara den korta hållbarhet som en levande bakteriekultur kräver. De påpekar också att den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, gjort bedömningen att det inte finns övertygande stöd i forskningen för att probiotiska bakterier har någon effekt på sammansättningen av tarmfloran hos friska vuxna personer.
Förstaplatsen i den föga prestigefyllda tävlingen, som avgjordes genom en omröstning på nätet, gick till Lätta original. Trots marknadsföringen av svensk rapsolja i innehållet består produkten framför allt av vatten och palmolja. Andra finalister var bland annat en grönsaksjuice från Garant som mestadels består av äpple, samt en Festis med guanabana-smak som knappt innehålla någon guanabana-frukt.

Text Zandra Zernell Foto Oatly