Har koll på medicinen

Det finns en lagerstatusfunktion, gemensam för landets samtliga apotek, som gör det möjligt för kunder, apotek och sjukvårdspersonal att i förväg kontrollera om ett läkemedel finns tillgängligt eller om det måste beställas.

Tjänsten är ett samarbete mellan Läkemedelsindustriföreningen, LIF, och Sveriges Apoteksförening och finns tillgänglig för datorer, läsplattor och mobiler via Fass.se. Tjänsten går också att använda via dator på Sverigesapotek.se.
Trots att funktionen funnits sedan våren 2014 är det fortfarande många som inte känner till den.
–– 1,5 miljoner sökningar har genomförts under tjänstens första år, vilket kan anses lite med tanke på att Fass.se har cirka 48 miljoner besök per år, säger chefen för Fass, Kristina von Sydow.
Tjänsten innebär att läkare och sjuksköterskor i brådskande fall kan guida patienterna till närmaste apotek där läkemedlet finns, men också att apotekspersonal kan kontrollera lagerstatus på närliggande apotek i de fall läkemedlet inte finns i lager.
–– Vi ser även trender i samhället i övrigt som visar att fler och fler läser på och kollar lagerhållning innan de ger sig iväg till en butik för att handla sin vara. Vi tror därför att tjänstens betydelse kommer att öka framöver, säger Kristina von Sydow.
–– Är det väldigt brådskande att få tag i sitt läkemedel rekommenderar vi att man kontaktar sitt apotek och ber dem lägga undan läkemedlet. Informationen om lagerstatus via Fass.se och Sverigesapotek.se är färskvara – men apoteken hjälper självklart till så mycket det går för att se till att alla patienter får sina läkemedel på det sätt som passar patienten bäst, lovar Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.