Han vill ge föräldrar pålitliga råd

Hur upptäcker man celiaki hos små barn? Hör barns eksem och matallergi ihop och hur kan läkarna upptäcka en underbehandlad astma? Det reder barnläkaren och professorn Jonas F Ludvigsson ut i en ny bok om astma, allergi och andra sjukdomar, som riktar sig till föräldrar.

Intresset för medicin och hälsa är större än någonsin – och information om olika sjukdomar och symtom finns bara en googling bort. Ändå ges det varje år ut en flod av böcker inom ämnet hälsa. En bok som precis nått bokhandeln är Jonas F Ludvigssons ”Barnläkarens guide: Farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring”.

Komplement till Google

Jonas F Ludvigsson är barnläkare och professor i klinisk epidemiologi och har tidigare bland annat gett ut en bok om celiaki och gluten. Sin nya bok, som är en guide till barnsjukdomar hos barn i alla åldrar, beskriver han som ”ett komplement till både Vårdguidens sakliga information och nätforumens lättgooglade skräckhistorier”.
– Jag har jobbat som barnläkare i 22 år och under den här tiden har jag märkt att föräldrar har fler och fler frågor om sina barn. Föräldrar är ofta väldigt pålästa, men har ibland hittat saker på nätet som de inte kan värdera eftersom det kan vara svårt att säga om källorna är ordentligt faktagranskade. Samtidigt har jag fått höra att jag är bra på att förklara saker och ting, så jag bestämde mig för att skriva en bok utifrån den erfarenhet jag samlat på mig, säger han.

Vilken hjälp kan föräldrar till just barn med astma, allergi eller annan överkänslighet få i den?
– Astma och allergi är två av de vanligaste sjukdomstillstånden hos barn och därför något jag tar upp en hel del kring. Föräldrar får lära sig mer om vad som händer på sjukhus och vad vi läkare gör när vi misstänker till exempel astma eller födoämnesallergi. På så sätt kan både föräldrar och barn blir bättre förberedda inför ett läkarbesök och även få en del termer förklarade för sig.

Kan det finnas risk att föräldrar som läser mycket om sjukdomar hittar egna förklaringar till sina barns besvär och symtom, i stället för att låta en läkare avgöra vad som kan ligga bakom?
– Jag tror att de flesta föräldrar i Sverige i dag är benägna att gå till läkaren när deras barn uppvisar sjukdomssymtom. Snarare tror jag att faktabaserade råd och information om olika sjukdomstillstånd kan göra väntan på ett läkarbesök lite lugnare. Förhoppningsvis kan man också få bättre kunskap om vilka mildare åkommor som går att behandla själv, med hjälp av till exempel apoteket.

Har du något råd till föräldrar inför vabruari och influensasäsongen?
– När gäller barn med astma är främsta rådet att öka på kortisondosen så fort som en förkylningsinfektion upptäcks, för att undvika att astman blir för svår. Annars är det generella rådet att se till att det finns handsprit både hemma och på förskolan och att sprita händerna regelbundet under den här perioden, för det skyddar mot just förkylningar och influensa.

Text Zandra Zernell Foto Gustav Mårtensson