Gör plats för stillheten

Att meditera är för många ett sätt att hitta balans i livet, att stänga av omvärlden en stund och uppnå ett inre lugn. För Stefan Nilsson har det inneburit en nystart i livet och en hjälp mot stress.

Stefan Nilsson försöker att, på sitt eftertänksamma vis, beskriva vad det är som händer när han mediterar.
– Jag stannar upp, sitter stilla och blundar. Jag tänker på hur jag andas, vilka ljud jag hör, vilka lukter jag känner. Jag låter tankarna komma som de vill, jag reflekterar över dem, vilka känslor de väcker. Det kan vara jobbiga och stressiga tankar, jag låter dem komma också och reflekterar över dem. Efter ett tag är det som om tankarna löses upp och riktar sig mot en ljusflamma, det är den affirmation jag valt. När jag efter ett tag tittar upp kan det kännas som om det gått fem minuter, men i själva verket har det gått tjugo.

Stefan började med meditation för lite drygt ett år sedan. Han befann sig i ett skede i livet då mycket förändrats. Barnen hade blivit stora och flyttat hemifrån, han hade gått igenom en skilsmässa och lämnat ett hus. Det var ett tillfälle att stanna upp i livet och se andra möjligheter.
– När man är inne i det snurrande vardagshjulet kommer man inte i kontakt med sitt inre.
Förutom den stora omställningen i livet upplevde Stefan också en stress i sitt arbete. Han är musiker och kompositör, har bland komponerat musik till många kända filmer och tv-serier. Det är ett kravfyllt arbete där beställarens förväntan på resultat, och deadlines att hålla, kan ge ”skaparångest”. Att minska stressen i livet var också en anledning att börja med meditation.

Ängsbacka

Vänner rekommenderade en kurs där det ingick meditation, avslappning och yoga och Stefan åkte iväg till Ängsbacka i Värmland.
– Innan kursen började fick vi i uppgift att skriva om vårt liv, från födseln och framåt. Det gjorde att man redan var igång med en process. Energin bland de andra kursdeltagarna, som förstås också var där av speciella anledningar, gjorde att det var lätt att ta till sig det nya.
– Vi började med yoga varje morgon, hade långa avslappningssessioner och då kom meditationen helt naturligt. Vi var också mycket ute i naturen. Om man är intresserad av att börja tror jag att det är bra att gå en personlighetsutvecklande kurs och gärna att åka iväg någonstans. Det underlättar att vara i en omgivning med rätt energi, i ett bra kraftfält.

Rekommenderar personlig tränare

Efter kursen har Stefan fortsatt att gå på yoga, där meditationen ingår, och även att meditera på egen hand. Han tränar också traditionell fysisk träning, ibland med en personlig tränare.
– Jag kan rekommendera att träna med en personlig tränare, övningarna skräddarsys efter varje person, det är väldigt bra. Vi tränar mycket hållning och balans. Jag tror på fysisk träning tillsammans med meditation.

Andningen

Andningen är också en viktig faktor. Inom yoga är det en grundläggande beståndsdel och även inom meditationen fokuseras mycket på andningen. Att aktivt börja tänka på hur vi andas för med sig så mycket annat positivt. Speciellt för människor med astma kan en förbättrad andningsteknik göra stor skillnad.
Meditationen har bland annat medfört att Stefan har fått ett mer avslappnat förhållningssätt i sitt arbete. Det viktigaste är inte längre att bara tillfredställa andra, att få bekräftelse, utan att själv vara nöjd med det han har gjort. Jobbstressen har minskat.
– Det finns enkla knep för att komma igång med meditation, till exempel att räkna till fem på inandning och samma sak på utandning. Kanske kommer du då på att du andas in mycket snabbare än du andas ut, du hinner kanske bara räkna till två. Vad beror det på? Andas du för grunt?

Ett annat andningsknep som Stefan visar är att hålla för ena näsborren med ett finger, andas in genom den öppna näsborren, byt och håll för den andra och andas ut. Andas in genom samma, byt näsborre och andas ut. Andas med långa, djupa andetag och upprepa flera gånger.
Ett bra sätt att komma igång är också att gå på yogapass, tycker Stefan.
– Stå långt bak i början, ta till dig det du kan. Det handlar mycket om övning. Allt syftar till att bli mer i kroppen än i huvudet. Det finns en gammal, gammal visdom som vi kan ta del av. Sanningen finns i dig själv, låt det ta tid och lita på ditt inre.

Text Lena Granström

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php