Godaste äggfria majonnäsen

Köpt majonnäs innehåller ägg och ibland även spår av mjölk, så ägg- och mjölkallergiker har länge fått vispa sin egen majonnäs. Men numera finns det flera olika äggfria majonnässorter att välja mellan i butikerna.
Vilken är godast? Allergia lät en testpanel bestående av både barn och vuxna prova de vanligaste sorterna.

Majonnäs är en sås som kan användas till det mesta. Kokta och grillade grönsaker, fisk, skaldjur, friterat, sallader – ja, säg något som inte blir godare med en klick majonnäs till?
Grunden görs av vispad äggula, matolja, senap, syra från citron, ättika eller vinäger samt lite salt och eventuellt vitpeppar. För äggallergiker går det givetvis att vispa egen – men ibland är det bekvämt att köpa färdig. De senaste åren har det också dykt upp många nya äggfria sorter i mataffärerna.
Utmaningen för den äggfria majonnäsen är att få fram samma rundhet och fluffighet som i vanlig majonnäs. Dessutom måste balansen mellan syran, sötman och sältan bli bra. Allergias smakpanel, fyra vuxna och två barn, har i ett blindtest fått smaka på fem olika sorters äggfri majonnäs. Tre av dem innehåller inte heller sojaprotein, varav en även är fri från frukt- och guarkärnmjöl.
Vinnaren blev veganföretaget Vegmes majonnäs, som en majoritet av testdeltagarna hade som favorit. God tvåa, och favorit bland de majonnässorter som inte innehåller soja, kom Coop Extras lättmajonnäs.

Burkar med majonnäs utan ägg

Fräsch till fisk

Renée Voltaires Vegan Mayo

Innehåll: Ekologisk äggfri majonnäs som inte heller innehåller soja, vilket en del äggfria majonnäser gör. Baserad på bland annat solrosolja och rismjöl. Innehåller guarkärnmjöl.
Finns att köpa på Ica och Hemköp, i hälsokostaffärer eller i Renée Voltaires egen webbshop.
Pris per kg: 122 kronor på Hemköp.
Omdöme: En god, frisk och citronsmakande majonnäs med ljusgul, aptitlig färg. Dock något för hög syra och lite stabbig konsistens, enligt flera i panelen. Men den föll ändå de flesta deltagare i smaken.

”Passar till fisk och skaldjur”
”Kanske lite väl syrlig”

Barnfavoriten

Solrosmajonnäs à la eco

Innehåll: Ekologisk majonnäs utan ägg (samt även mjölk och gluten) gjord på bland annat solrosolja, potatisstärkelse, senap och rostad lök. Innehåller guarkärnmjöl. Finns på bland annat Mathem.se, Apotea.se och i större Coop-butiker.
Pris per kg: 171 kronor på Coop, 222 kronor på Mathem.se.
Omdöme: Testets enda smaksatta majonnäs och därför lite svår att jämföra med övriga sorter. Den rostade löken ger majonnäsen en mörk ton och lite tjockare konsistens samt högre sötma. Påminner mer om remouladsås och passar förmodligen bra till friterad fisk, grillad korv eller hamburgare, men lite för söt för att ha i fisksoppan eller till pommes frites. Favorit hos ett av barnen (trots löken).

”Smakar mycket av rostad lök”
”Säkert god till hamburgare!”
”Smakrik!”

Vinägerstark

Plamil Majonnäs

Innehåll: Framför allt baserad på solrosolja, men den innehåller även 1 procent sojabönor och är därför ingenting för de flesta sojaallergiker. Finns bland annat på City gross, Mathem.se och Mat.se.
Pris per kg: 124 kronor på Mat.se, 140 kronor på Mathem.se.
Omdöme: En kritvit majonnäs med tjock och kompakt konsistens. Tyvärr är syran alldeles för hög och obalanserad, enligt samtliga testdeltagare. Eller jättesur, som ett av barnen i panelen uttrycker det. Kanske kan den passa att blanda i en potatissallad med lite högre syra?

”Luktar och smakar vinäger”
”Alldeles för skarp i smaken”

Prisvärd allround-majonnäs

Coop X-tra Lätt Majonnäs

Innehåll: Bland annat vatten, rapsolja, senap och förtjockningsmedel E405 och E415 (propylenglykolalginat och xantangummi). Denna lättmajonnäs innehåller varken ägg eller mjölk, till skillnad från till exempel Findus Lättmajonnäs eller den som bara heter Coop Lättmajonnäs. Dock fler tillsatser än i de andra sorterna.
Pris per kg: 35 kronor på Coop Extra.
Omdöme: God, gulfärgad majonnäs med bra balans mellan syra, sötma och sälta. Krämig och lite fluffig konsistens, precis som majo ska vara. Favorit hos två i panelen, medan en deltagare kände en kemisk bismak. Vinnare bland de sojafria sorterna – och testets billigaste majonnäs.

”Bra allround-majonnäs, perfekt till räksnittarna”
”Bäst konsistens!”

Vinnare!

VegMe Äggfri Majonnäs

Innehåll: Baserad på bland annat rapsolja, sojamjölk, senap, guarkärnmjöl och xantangummi. Fri från ägg, mjölk, konserveringsmedel och citronsyra – men innehåller alltså soja. Går bland annat att hitta i de flesta Coop-butiker, City Gross, Hemköp och på Mathem.se.
Pris per kg: 176 kronor på Coop, 194 kronor på Mathem.se.
Omdöme: Krämig, välbalanserad majonnäs med lite högre sälta än de andra. Den här majonnäsen har också en lenhet och färg som tilltalar alla i panelen. Smaken är ganska neutral och majonnäsen passar därför att smaksätta själv efter tycke. Favorit hos en majoritet av testdeltagarna. Dock testets dyraste.

”Ser ut som hemgjord majonnäs!”
”God till pommes”

Gör du hellre egen majonnäs? Här hittar du recept.

Text Zandra Zernell Foto Johan Kindbom