Forskare kartlägger alfa-gal i kött

Vår och sommar ökar risken för köttallergi, som orsakas av fästingbett. Forskare försöker nu ta reda på så mycket som möjligt om allergin och vilka livsmedel drabbade främst bör undvika.

Köttallergi innebär egentligen att du reagerar mot en kolhydrat som heter alfa-gal, som finns i däggdjur. Nästan hälften får anafylaxi, den allvarligaste reaktionen.

– I övrigt vet vi är att allergin framför allt drabbar medelålders patienter och att du får symtom först efter 2–6 timmar, vilket försvårar upptäckten. Vi har också funnit att personer med blodgrupp B och AB sällan får köttallergi, eftersom dessa blodgrupper redan innehåller en kolhydrat som likar alfa-gal, säger Marianne van Hage, professor i klinisk immunologi.

Kraftigast reaktioner

I sin forskning använder hon sig av en kohort på 128 patienter med allergi mot alfa-gal.
För att hjälpa de som drabbats försöker Marianne van Hage och hennes kollegor även kartlägga vilka kött- och mejeriprodukter som orsakar kraftigast reaktioner.

– Vi vet till exempel att inälvsmat innehåller höga mängder och kan ge svåra reaktioner. Mjölk innehåller mindre alfa-gal, så vissa kan fortsätta att ha mjölk i kaffet.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php