Fikastund slutade på akuten

Trinne fick en allergichock av sin mjölkfria latte. Hon beställde av någon som trodde att mjölkfri och laktosfri är samma sak.

Sextonåriga Trinne skulle gå på bio med sin kompis. Fast först skulle de fika på Espresso House och hon beställde, som så många gånger innan, en sojalatte. Men den här gången gjordes den av någon som trodde att mjölkfri var samma sak som laktosfri. När hon smakade på latten fick hon genast en stark reaktion. Först kliade det i ansiktet och sedan svullnade hals och tunga.
– Jag tog en tablett men det räckte inte så jag tog sprutan i låret, genom kläderna, berättar hon. Man hinner inte tänka, det gäller bara att ta medicinen och sprutan. Min kompis ringde ambulansen och jag ringde mamma.
Idag hinner Trinne inte med något kaffe innan hon ska iväg till skolan. Hon plockar ihop sina saker och packar ner. Akutväskan med sprutorna och tabletterna är som en extra hud, den är alltid med. Hon kan glömma allt, till och med mobilen, men aldrig den. Men det här var första gången hon själv fått ge sig sprutan.
– Istället för kaffe fick hon gift, säger mamma Malene Larssen. Det enda positiva är att nu vet hon att hon klarar av att ta sprutan själv.

Förslag till förbättring

Malene kontaktade Göteborgs-Posten som skrev om händelsen. Hon ringde också chefen för Espresso House i Västsverige som var väldigt ledsen för det som hänt och skickade blommor med en ursäkt. Han ville också träffa Malene för att få tips på hur säkerheten kunde förbättras. Mötet varade över en timme och hon föreslog bland annat att de skulle märka muggarna och ha olika slags spadar för bakverken. Det skulle också bli en personalutbildning som hon skulle hålla i. Men den har inte blivit av.
Ändå är Malene fortfarande positiv till Espresso House:
– Det är ett vattenhål för allergiker. De har en uttalad policy att allergiker ska vara säkra där. Alla deras caféer har godsaker som mjölkfri kladdkaka och alla deras kakor är nötfria.
Hon konstaterar att uppmärksamheten var bra eftersom fler kan förstå vad mjölkproteinallergi är och hur farligt ett misstag kan vara.
– Men jag är väldigt orolig för att det leder till att Espresso House ändrar sig och inte vill garantera att de har mjölk- och nötfria rätter.

Nervöst nöje

Malene berättar sedan om att detta långt ifrån var enda gången som Trinne fått fel sorts mat. Mer än tiotalet gånger har det lett till så svåra allergiska reaktioner att hon behövt sjukhusvård.
Det kan lätt bli fel, särskilt om personalen är ny eller slarvar med rutinerna. Alla förstår inte heller att en liten miss kan vara livshotande.
En gång var de på en restaurant där kocken lagar all mat från grunden och alla ingredienser var redovisade. Trinne såg fram mot sin efterrätt, glass med chokladsås. Men när hon smakade lite började det genast klia. Just i kväll var det en ny kock och han hade använt lite smör i chokladsåsen.
Familjen äter inte ute så ofta eftersom alla sitter på helspänn och undrar om det ska gå bra.
– Det är en väldig anspänning att vara beroende av andra människors matlagning. Trinne reagerar redan om en stekspade inte rengjorts ordentligt efter att ha varit i en panna med smör i.

Viktig skillnad

Många gånger måste de förklara skillnaden mellan mjölkprotein och laktos. Malene suckar:
– Man blir ofta bemött som en besvärlig kund. Ibland blir man nästan utskälld, som om de tycker: skyll er själva som är här.
Men om allt fungerar, och personalen är trevlig och inte ifrågasättande, då känns det lika bra som att vinna högsta vinsten på Lotto.
Trinne är allergisk mot åtskilligt och farligast är mjölk och nötter. Hon har varit allergisk sedan hon var nyfödd och har också allvarlig astma. Livet anpassas efter sjukdomen, men det tar mycket kraft att leva med oron.
– Varje reaktion är förknippad med dödsångest och varje gång det händer blir man lite mer orolig, för det är så hemskt. Efter en allvarlig reaktion är vi först glada över att det gick bra, men efteråt blir Trinne alltid ledsen och trött.

Text Annika Granstedt

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php